DAN OTVORENJA “FERHADIJE” U BANJA LUCI: SRBIN DOŠAO IZ KANADE KAKO BI PRISUSTVOVAO OTVORU DŽAMIJE

DAN OTVORENJA “FERHADIJE” U BANJA LUCI: SRBIN DOŠAO IZ KANADE KAKO BI PRISUSTVOVAO OTVORU DŽAMIJE

Srbin došao iz Kanade na otvarenje Ferhat-pašine džamije

Obnovljenu Ferhadiju već jučer su obilazili mnogi Banjalučani i turisti i svi su oduševljeni izgledom jedne od najljepših džamija u BiH. Oni koje smo zatekli pred džamijom kazali su nam da je Ferhadija veličanstvena.

Sadžib Bjelak iz Sarajeva kaže za „Avaz“ da otvorenje banjalučke džamije predstavlja veliku sreću koja se ne može riječima opisati i koja dolazi iz srca i duše.

 – Vidio sam Ferhadiju prije nego što je srušena, bila je prelijepa. Sada gledam ovu i kažem da je i ovo ljepotica. I jedna i druga su autentične – govori Bjelak.

Muharem Tulek ističe da se u gradu na Vrbasu rodio, tu je odrastao, završio školu i radio. Pamti staru Ferhadiju i dan kada je srušena.

– Ovo sada predstavlja povratak u život. Otvorenje Ferhadije velika je stvar za sve Banjalučane, ne samo za Bošnjake – istakao je Tulek.

Banjalučanin Nebojša Macanović nakon rata odselio se u Kanadu. Sada je, kaže, došao u Banju Luku da vidi Ferhadiju i prisustvuje njenom otvorenju.

– Drago mi je što vidim ovaj predivni kulturni spomenik koji znači svima nama koji smo rođeni u Banjoj Luci. Pamtim staru Ferhadiju i ova je ljepša od originala. Pravoslavac sam, ali sam došao da vidim ovu ljepotu. Bit ću na otvorenju s prijateljima i ponosan sam – kazao je Macanović. 

balkanplus.net

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara