Press "Enter" to skip to content

Danas nas je sve rastužila vijest da je u 33.-oj godini života na Ahiret preselio Halilbašić Senadin

NA AHIRET PRESELIO
Senadin Halilbasic (1989-2022)
Danas nas je sve rastužila vijest da je u 33.-oj godini života na Ahiret preselio Halilbašić Senadin, sin Halilbasic Nermina-Kerbe i Aida

Teški su ovo trenuci i veliko iskušenje za sve a najteže je upravo njima, roditeljima.
Mene je ova vijest zatekla u haremu Kabe, u Časnoj Mekki i odmah mi je naumpao nas Poslanik a.s. i njegovo iskušenje kojim ga je iskušao Allah dž.š.
Poslanik a.s. je imao sedmoro djece, 3 sina i 4 kćerke.
Od njih sedmoro čak šestoro je preselilo za života Poslanika a.s., nadživjela ga je samo kćerka Fatima koja je preselila 6 mjeseci nakon svog babe a.s., i to u svojoj 25.-oj godini života.

Za Poslanika a.s. Allah dž.š. u Kuranu a.š. kaže:
“Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor”
On je bio i sin i unuk i suprug i otac i djed. Ljudsko biće sa svim osjećajima i emocijama kao bilo koje drugo ljudsko biće. Volio, radovao se, tugovao ali i plakao.
Ko nije sa ovoga svijeta ispratio 6 evlada ne zna koju količinu bola i tuge je on osjećao, ali i jednog evlada ispratiti-teško je.

Ostao je zabilježen slučaj kada mu je u 18.-om mjesecu života preselio sin Ibrahim. Tom prilikom Poslanikove, a.s., oči ispuniše suze. Abdur-rahman ibn Avf, r.a., je rekao: “O Allahov poslaniče, zar i ti (plačeš)!” Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Ibn Avfe, ovo je milost. Zatim je dodao:
“Oko mi samo suzi, a srce tuguje, a mi nećemo ništa reći čime nije zadovoljan naš Gopodar. Uistinu smo mi, Ibrahime, zbog rastanka s tobom, tužni!” (Buhari)

Tužni smo i mi svi zbog rastanka sa Senadinom a najviše tuguje njegova porodica: majka, babo, sestra…
Znamo da im Senadina ne možemo vratiti, ali pokušajmo im bar malo tugu ublažiti:
UMJESTO OBJAVA sa raznim tužnim emotikonima ili crnim profilnim slikama od kojih nikakve pomoći ni olakšanja nema ni rahmetli Senadinu ni njegovoj porodici

UPUTIMO DOVE

Da se Allah dž.š. rahmetli Senadinu smiluje, oprosti grehote, pokrije sramote, olakša mu odgovore na pitanja Munkera i Nekira, boravak u kaburu da mu Allah dž.š. učini ugodnim a kabur prostranim i svijetlim i jednom od džennetskih bašči, da mu učvrsti korake na Sirat ćupriji, prelazak preko nje da mu Allah dž.š. ubrza i da ga uvede u obećani džennet.
Njegovoj porodici da Allah dž.š. olakša i podari sabura da svog Senadina sa Dunjaluka isprate onako kako to dolikuje vjernicima koji vjeruju u proživljenje i ponovni susret na Sudnjem danu.
Dragi Kerbo i Ajda,
u mnoštvu onih koje je Allah dž.š. uskratio za potomstvo vas je Allah dž.š. počastio sa dva evlada: Senadinom i Amrom.
Allahu dž.š. zahvaljujte za 33 godine koje ste bili sa svojim rahmetli Senadinom, jer toliko je bilo nafake i toliko je određeno da zajedno s njim provedete na Dunjaluku.
“Propisani trenutak povratka Allahu dž.š. se ne može ni odgoditi niti ubrzati”
Allaha dž.š. molite da još mnogo godina proživite sa svojom Amrom i budite Mu zahvalni što imate nju koja je vaša utjeha u iskušenju koje vas je zadesilo a zadesi nas samo ono što nam je propisano.
Žao mi je što u ovim trenucima fizički nisam sa vama da podijelimo vašu tugu i bol ali sam sa vama u mislima i dovama koje upućujem Allahu dž.š. moleći ga da rahmetli Senadinu podari džennet a vama sabur do ponovnog susreta s njim, inšaallah, u lijepom Džennetu.
Amin.

h.ef.Redžo Mehanović
Mekka, Saudijska Arabija
Ponedjeljak, 05.zu-l-hidže 1443.h.g.
04.juli 2022.god

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *