Press "Enter" to skip to content

DANAS SE UVELIKO POJAVIO HERDŽ, EVO ŠTA JE POSLANIK A.S. REKAO O NJEMU

Ono na šta je upozorio Allahov Poslanik, s.a.v.s., jeste prolijevanje nedužne krv. Prolijevanje nedužne krvi danas je više nego očigledno i ljudska, a pogotovo muslimanska krv, danas je postala najjeftinija stvar. Osim toga, danas se muslimani međusobno ubijaju isto kao i što ih ubijaju njihovi neprijatelji.

Masovno ubijanje je jedan od predznaka Sudnjega dana koji je najavio Allahov Poslanik, s.a.v.s., u hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., rekavši: ”Vrijeme će se približiti, znanje će se smanjiti, pohlepa će zavladati, smutnja će se pojaviti i pojavit će se ”herdž”. Upitali su: ”Allahov Poslaniče, šta je to ”herdž”?” Odgovorio je: ”Masovno ubijanje.”A kakva je kazna za onoga ko namjerno ubije muslimana? U Kur’anu dolazi: ”Onome ko hotimično ubije vjernika kazna će biti – Džehennem, u kome će vječno ostati; Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i proklet će ga i patnju mu veliku pripremiti.” (En-Nisa’, 93.)Allah je u ovom ajetu spomenuo kaznu za namjerno ubistvo vjernika od koje se ledi krv u žilama i ne postiji ovakva prijetnja za ostale velike grijehe, osim za namjerno ubistvo vjernika.

I da musliman ne počini nikakav drugi grijeh osim namjernog ubistva drugog muslimana, dosta mu je da naglavačke bude bačen u džehennemsku vatru.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *