DAVID, VELIKI PRIJATELJ BiH! Ovo je autor revizije presude protiv Srbije

David John Scheffer je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, bez njega i njegovog predanog rada ne bi bilo ni revizije presude

David John Scheffer (rođen 18. septembar, 1953.) je američki pravnik i diplomata koji je 1997. godine, za vrijeme predsjednika Billa Clintona, bio prvi ambasador SAD za pitanja ratnih zločina.

David Scheffer je profesor prava i direktor Centra za međunarodna ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Northwester, također on je profesor prava na međunarodnom pravu i ratnim zločinima na univerzitetima Georgetown, Columbia, Duke i George Washington University. Tokom Clintonovog prvog mandata, on je u početku bio viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada služila kao ambasador u Ujedinjenim nacijama i zajedno sa njom bio je utemeljitelj ideje ICTY-a .Od 1993-1996 bio je zamjenik odbora Nacionalnog vijeća sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Kao ambasador, Scheffer je učestvovao u stvaranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalni sud za Sijera Leone, i Tribunala za zločine Crveni Kmera u Kambodži. On je također vodio pregovarački tim Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim nacijama o Međunarodnom krivičnom sudu (ICC), vodio je tim US experata od preko 200 stručnjaka, bio je i šef sudiji Teoderu Meronu koji je bio jedan od članova tog tima.

U ime  i po ovlaštenju Billa Clintona potpisao je Rimski statut, bio je glavni zagovornik osnivanja ICC-a, zalagao se da američki državljani  budu pod jurisdikcijom ICC-a. Clinton ga je imenovao sudijom iz američke kvote za Tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali je po dolasku Georga Busha smijenjen, a umjesto njega republikanci su postavili-TEODORA MERONA.

Radi se o jednom od najvećih pravnih eksperata, visko moralnoj osobi sa velikim uticajem u međuanrodnim pravnim krugovima.

David John Scheffer je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, bez njega i njegovog predanog rada ne bi bilo ni revizije presude. On je uradio glavni dio posla, zato tvrdimo da je Scheffer autor revizije presude protiv Srbije.

freshpress

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara