Press "Enter" to skip to content

Despot čuva Dodika: Mile izveo specijalce i oklopnjake na ulicu zbog Schmidtove odluke!?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je podiglo obezbjeđenje na najviši nivo zbog navodne mogućnosti ugrožavanja bezbjednosti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove porodice od „određene grupacije“, rečeno je Srni, novinskoj agenciji bliskoj vlasti u Banjoj Luci, u MUP-u bh. entiteta RS, prenosi ATV.

Učinjeno je to, kao navode, na osnovu informacija „dobijenih od partnerskih službi“.

Specijalci čuvaju Vladu – od koga?
Iz MUP-a su naglasili da će navedene mjere ostati na snazi „dok se u potpunosti ne provjere sve činjenice u vezi sa ovom informacijom“.

Naknadno je objavljeno da se ispred Vlade Republike Srpske nalaze se pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Jedno multifunkcionalno oklopno vozilo „Despot“ je stacionirano ispred, a drugo iza Vlade Republike Srpske uz prisustvo pripadnika MUP-a RS.

Znakovito je da je ova informacija objavljena nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt sinoć upotrijebio bonske ovlasti poništio entitetski zakon o nepokretnoj imovini.

MUP RS, naravno, nije saopćio da potezi međunarodne zajednice imaju ikakve veze sa povećanjem razine sigurnosti za Dodika i članove njegove porodice, ali je kontekst prilično jasan.

U posljednjih 15-tak godina postoji cijela historija navodnih planova o ugrožavanju Dodika.

Svi „atentati“ na Dodika

U maju 2006. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a potvrdilo je medijske informacije o navodnim pripremama atentata na Milorada Dodika, tada premijera Republike. Naime, još u aprilu iste godine Dodik je Radiju Slobodna Europa ustvrdio “kako zna da u BiH iz Srbije dolaze osobe plaćene da izvrše atentat na njega”.

U decembru 2006. godine je “procurila” strogo povjerljiva informacija o planiranju atentata na Dodika, u šta su navodno uključeni pripadnici “zemunskog klana” i kriminalne grupe iz Crne Gore.
Prema pisanju medija, Dodik “preživio atentat” i 23. aprila 2017. godine na Donjoj Gradini tokom komemoracije žrtvama Jasenovca. Od atentata, i to u režiji direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića je Dodika spasio ni manje – ni više do ruski FSB, a tajne obavještajne informacije su “procurile” do srbijanskog tabloida Informera.

U septembru 2020. godine Banjaluka.net, portal blizak Dodikovim krugovima, pozivajući se na obavještajna saznanja, objavio je da “grupa vehabija iz BiH“ planirala u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Početkom marta ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske aktiviralo je Operativnu grupu za borbu protiv terorizma u vezi s videosnimkom koja kruži društvenim mrežama, a na kojoj maskirana osoba pita: “Ko će ubiti Milorada Dodika za milijun eura?”.

Ispostavilo se da iza “prijetnji” stoji youtuber Super Daki i da su stare dvije godine!

Kurir je svojevremeno obavještavao javnost kako Dodiku o glavi radi “oko hiljadu agenata iranske obavještajne službe” – i to zbog odbijanja da prizna Palestinu…

Dodik je po preživjelim atentatima Dodik se može svrstati u rang sa kubanskim liderom Fidelom Castrom, ali i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ima čitav niz u zadnji tren raskrinkanih atentata.
Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *