Dileme oko imena Naila?

Pitanje: Elhamdulillah, zahvaljujuci Allahovoj milosti, uskoro cu biti otac. Mozete li mi pomoci sa imenom djeteta? Iako ne znam koji je pol djeteta, ali pretpostavljajuci da je to djevojcica, trazio sam na sajtu „Muslimanska imena“, i nasao ime Naila. Na jednom sajtu je spomenuto da je to bilo ime zene hazreti Osmana, Allah mu se smilovao. Ali jedan od mojih rodjaka se usprotivio tome govoreci da je to bilo ime madžioničarke u historiji islama. Mozete li mi molim Vas ovo razjasniti sto prije, jer sam prilicno zbunjen?

Odgovor: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Svjedocim da nema drugog vrijednog obozavanja osim Allaha, i da je Muhammed s.a.w.s. Njegov rob i Poslanik, Allah se smilovao njemu i njegovoj porodici, kao i njegovim ashabima.

Davanje lijepog imena novorodjenom djetetu je preporucljjivo u islamu. Davanje imena koja se spominju u sljedećim pripovijedanjima je poželjno. Poslanik, s.a.w.s. je rekao: „Allahu najdraza imena su Abdullah i Abdur-Rahman.

Među omiljenim imenima su imena poslanika, meleka, ashaba i poznatih pobožnih ljudi.

Za žensku djecu, najbolja imena su imena žena Poslanika s.a.w.s., imena pobožnih žena spomenutih u Kur’anu, imena kćerki Poslanika s.a.w.s. i imena ženskih ashaba Poslanika s.a.w.s. kao i imena dobrih, pobožnik žena.

Nije poželjno da se daju imena sa ružnim značenjem, poput „vatra“ i slične riječi, i ona koja preporučuju uzvisenost.

Osim toga, islam zabranjuje da se daju imena ropstva bilo kome drugo osim Allahu, kao što su „rob Isusa…“ Islam također zabranjuje imena koja su jednaka Allahovim imenima, poput „Rahim“ (Samilosni), ili „Hakim“ (NajMudriji), ali ako je izostavljen određeni član „Al“, ta imena postaju dopuštena.

Ime „Naila“ je dopušteno, to je bilo ime žene Osmana ibn Affana, Allah mu se smilovao. Da je to bilo ružno ime, on bi ga sigurno promijenio u neko dobro.
Mi nismo našli nikakav dokaz u histoiji islama da je Naila bilo ime ikakve madžioničarke. Ali, historijski, rečeno je da je to bilo ime idola kojem su Kurejšije nudile žrtve.

Allah zna najbolje.

Izvor: islamway.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara