Dižu svoj glas: Okupljanje razočaranih cazinskih malinara danas na Trgu

Kao što smo već pisali na našem portalu Cazin.NET, došlo je do velikog razočarenja među proizvođačima malina na području općine Cazin zbog izrazito niske otkupne cijene ove poljoprivredne kulture.Naime, od…

Kao što smo već pisali na našem portalu Cazin.NET, došlo je do velikog razočarenja među proizvođačima malina na području općine Cazin zbog izrazito niske otkupne cijene ove poljoprivredne kulture.

Naime, od strane otkupljivača, kako saznaje Cazin.NET, izglasana je otkupna cijena maline od 2,50 KM, a to je velika razlika od prošlogodišnjih cijena, koje su se kretale od 3,80 do 4,00 KM. Kad u tu cijenu uračunate da berače plaćaju 1 KM, te sve ostale troškove koje imaju proizvođači bavljenjem ovom djelatnosti, zapravo su, ako se zadrži ova otkupna cijena, na gubitku.

Vezana vijest:

Kako dalje saznaje Cazin.NET, jedino je SPZ “Krajiška Malina” iz Cazina ponudila početku cijenu od 3 KM. S obzirom da se radi o mladoj poljoprivrednoj zadrugi, koja je osnovana prošle godine i tek je u razvoju, ovo je za svaku pohvalu.

Zbog novonastale situacije došlo je do velike pobune među malinarima, koji su odlučni u tome da neće prodavati maline po otkupnoj cijeni od 2,50 KM i da će radije pustiti da propadne.

Zbog toga se danas planira okupljanje svih nezadovoljnih i razočaranih malinara na Trgu Zlatnih Ljiljana u Cazinu u 16h koji na ovaj način dižu svoj glas protiv ovakve odluke otkupljivača.

Cazin.NET

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara