Dječaku pojačani nadzor jer je ubio sestru iz puške

Petnaestogodišnjem N. Đ. iz Svrljiga u Srbiji, koji je 6. februara prošle godine ubio rođenu sestru Jovanu Đorđević (19), izrečena je vaspitna mjera pojačanog nadzora. Viši srbijanski sud u Nišu odlučio je da, bez obzira na težinu posljedica, dječaku izrekne ovakvu mjeru s obzirom na to da je djelo učinio iz nehata, te da je veoma teško podnio sestrinu smrt, piše “Kurir“…

Kako je saopštila portparol Višeg suda u Nišu Iva Popović Knežević, ova mjera može trajati najduže dvije godine.

“Vijeće za maloljetnike Višeg suda u Nišu izreklo je maloljetniku vaspitnu mjeru pojačanog nadzora od strane organa starateljstva zbog krivičnog djela ubistva. Ova mjera može da traje od šest meseci do dvije godine, a sud tokom njenog trajanja ispituje da li su prestali razlozi za njeno izricanje”, kazala je sudska portparolka i dodala da je izrečena mjera bila prijedlog i Višeg javnog tužilaštva i Centra za socijalni rad.

Tragedija koja je zavila u crno porodicu Đorđević dogodila se u porodičnoj kući, a nesretna djevojka platila je najvišu cijenu jer oružje nije bilo zaštićeno od djece. Sticajem tragičnih okolnosti, dan ranije njihov komšija koji je sa ocem bio u lovu ostavio je pušku u njihovoj kući.

Petnaestogodišnjak je iskoristio nepažnju roditelja i uzeo oružje, koje je u šali uperio ka sestri ne znajući da je napunjeno. Hitac je djevojku pogodio u vratni dio kičme, usljed čega je podlegla povredama na putu od Svrljiga ka niškoj bolnici. Nesreća se dogodila naočigled njihove četrnaestogodišnje sestre i djece njihovog strica, koja su doživjela užasnu traumu.

Mališan je proveo izvijesno vrijeme u pritvoru, ali je tokom istrage nesumnjivo ustanovljeno da je ubistvo posljedica nepažnje, te da dječak nije imao ni najmanju namjeru da povrijedi svoju stariju sestru.

Inače, dječak je pušku kojom je ubio sestru sakrio na tavan, gdje ju je policija pronašla, jer se uplašio kad je vidio okrvavljenu sestru. Samo dan ranije on je napunio 14 godina i postao krivično odgovoran. Zakon predviđa da se mlađim maloljetnicima, bez obzira na vrstu krivičnog djela, mogu izricati samo vaspitne mjere, od kojih je najstroža upućivanje u vaspitno-popravni dom.

Pojačani nadzor od strane organa starateljstva je vaspitna mjera koju sprovodi Centar za socijalni rad. Kako se navodi u srbijanskom zakonu, dok traje mjera maloljetnik ostaje kod roditelja, a službeno lice brine o njegovom školovanju, eventualnom odvajanju od sredine koja na njega utiče štetno, liječenju i sređivanju prilika u kojima živi. Pojačan nadzor se sprovodi u okviru savjetodavnih razgovora s maloljetnikom i njegovim roditeljima i posjeta porodici.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara