Press "Enter" to skip to content

DOBRAČA: PRONAŠLI SMO MAJKU, DIJETE I OCA ZAGRLJENE, SVI SU BILI MRTVI

Spasilačke ekipe iz BiH i dalje aktivno učestvuju u akcijama spašavanja na razrušenom jugu Turske. 

Kako je u razgovoru za “Avaz” kazao Fahrudin Dobrača iz Gorske službe spašavanja Novi Grad – Sarajevo jedna od ekipa je ušla u 25. sat aktivnog rada i potrage.

Najteže im pada što su počeli pronalaziti mrtve osobe. Situacije u kojima se nalaze su jako stresne i osjeti se umor. Spavaju po dva do tri sata.

– Posao je jako težak, ali je halal za ovaj narod koji je doživio ovakvu nesreću i katastrofu. To je haos, ovdje je strašno. Jučer smo imali jednu ogromnu stresnu situaciju, majka, dijete i otac… Zemljotres ih je zatekao u stubištu i zagrljene smo ih našli. To je na nas ostavilo ogroman trag – govori Dobrača.

Dodaje da je ekipa od pet članova GSS-a ušla u 25. sat rada.

– Nas 15, sa OSBiH, smo bili u fazi malog odmora i upravo se spremamo da krenemo u potragu.  Postoje neke indicije zbog pasa koji su markirali jedan dio i nadamo se pronalasku živih ljudi – kaže Dobrača.

Posjećamo, tim Gorske službe spašavanja Novi Grad učestvovao je u operacijama u gradu Iskenderunu, a zatim su premješteni u Antakiju koja je u potpunosti uništena. U Antakiji su se pridružili i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *