Press "Enter" to skip to content

DOBRE VIJESTI ZA STRANCE U NJEMAČKOJ! Povećana minimalna cijena rada, PLATE VEĆE I DO 1.600 EURA, evo koliko će ko dobiti!

Nemačke Socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate završili su razgovore, i kako su juče i objavili, finalizirali dogovor o vladajućoj koaliciji. Oni su, uporedo dogovorili i niz promena kako društvenih, političkih tako i ekonomskih koje će težiti da uvedu u predstojećem periodu, a koje se tiču i naših ljudi u dijaspori, kojih konkretno u Nemačkoj ima oko 450.000.

Najveća najavljena promena je povećanje plata. Reč je konkretno o povećanju minimalca i to sa 9,6 evra po satu koliko sada iznosi, na 12 evra po satu. To praktično znači da bi, na primer, radnik na građevini koji trenutno zaradi u proseku oko 2.650 evra mesečno, mogao da zaradi i 662 evra više, odnosno 3.312, evra. Oni nešto manje plaćeni, poput radnika u ugostiteljstvu koji sada zarađuju u proseku 1.800 evra, ubuduće bi zarađivali 2.250 evra.

Nemački zavod za statistiku redovno objavljuje podatke o zaradama. U nastavku možete pogledati poslednje dostupne podatke o prosečnim platama po zanimanjima kojima se naši gastarbajteri najčešće bave i njihovo potencijalno povećanje sa izmenama minimalne cene rada.

Nemačkoj godišnje treba 400.000 doseljenika kako bi održala konstantan broj zaposlenih na tržištu rada, saopštio je u utorak Institut za istraživanje tržište rada (IAB).

– Zbog demografskih promena, broj zaposlenih je u konstantnom padu uprkos merama poput pojačanog uključivanja žena u tržište rada i kasnijeg odlaska u penziju. Broj zaposlenih će do 2035. sa sadašnjih 47 pasti na 44 miliona, stoji u saopštenju.

U ovu računicu je uključena i pretpostavka da se godišnje na nemačko tržište rada uključi 100.000 useljenika. Stručnjaci IAB-a, koji deluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje, stoga govori o brojci od najmanje 400.000 useljenika, koliko bi bilo potrebno da se održi broj zaposlenih na tržištu rada, piše Seebiz.

Kurir.rs/Blic

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *