Press "Enter" to skip to content

DODIK: IĆI ĆU U MOSKVU, AKO DOBIJEM POZIV. PONOSAN SAM NA DOBRE ODNOSE SA PUTINOM

Član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da to što Željko Komšić predlaže promjenu Ustava BiH da bi se imovina prebacila na BiH predstavlja dokaz da imovina pripada RS uprkos odluci Christiana Schmidta.

“To je dokaz da ovo što čini nije u skladu sa Ustavom, da li treba bolji? Da bi mijenjao Ustav moraju i nas u RS da pitaju”, rekao je Dodik.

On kaže da je sve što su radili u posljednjih 20 godina bilo neustavno i da je njihova pogrešna procjena bila da će se Srbi na to navići i da će se sav taj nered legalizovati.

“Mi jesmo po njihovoj terminologiji “gutali žabe” i sprečavali dalju eroziju RS svjesni da ćemo to jednog dana postaviti na dnevni red. Sama činjenica da traže promjenu Ustava znači da žele da legalizuju taj nered, e to ne mogu da dobiju”, rekao je Dodik za Sputnjik.

Rekao je i da bi volio da u Srbiji ne postoji termin visoki predstavnik u BiH.

“Ja ga ne zovem visokim predstavnikom, veći je problem što po Sarajevu muslimani viču “Aleksandar Vučić priznao, Dodik nije”, ali to nije promijenilo moj stav. Dakle, mi ne želimo da ugrozimo Srbiju i potpuno sam uvjeren da ni Vučić ne želi da ugrozi RS, a da li ima nekih malih pozicioniranja za konkretnu temu, to je moguće”, rekao je Dodik.

Govoreći o nedavnoj posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj nije dvotrećinskom većinom podržan veto koji je uložio na pet odluka Predsjedništva BiH usvojenih bez koncenzusa, Dodik je istakao da je alarmantno da je opozicija pokazala da je spremna da prihvati prenošenje nadležnosti, a to je odnos prema istraživanjima oblasti znanja za učenike.

“Ali, dok mi sjedimo u RS po onoj priči “dok čujete zadnji pucanj sa Ljubinog groba računajte da smo u punom sastavu”, tako ćemo se ponašati i dalje”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je ponosan na dobre odnose sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da to ne krije ni u ovom vremenu kada je jeres to reći.

“I baš me briga šta će reći jedan Britanac ili neko ostrašćen kojem su, nakon što je opljačkao po Africi i Indokini, sada potrebni resursi Rusije za džabe. To je njihova ideja, ali ta ideja ne može da prođe”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da nije protiv saradnje sa zemljama Zapada, ali da je saradnja sa Rusima uvijek bila korektna, nikada nije bila nadmena, nikada nije bila “tuk na utuk” ili saradnja “ja tebi dam, ali ti meni moraš dati više”, kao što to Zapad radi.

On ističe da mu je žao ljudi koji stradaju u Ukrajini i da su ukrajinski i ruski narod bratski narodi.

“Mi smo rekli da se u to nećemo miješati ni politički ni vojno. Nemojte od nas očekivati da se mi svrstavamo na jednu ili drugu stranu kao što vi to činite. Britanija u kontinuitetu ima problem sa Rusijom”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da će, ako dobije poziv, ići na Paradu pobjede 9. maja u Moskvi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *