Press "Enter" to skip to content

Dodik kao lik iz Alan Forda: Ovo je napravljeno da bude vječno, ovo nije napravljeno da bude trajno

Filmski redatelj Emir Kusturica hvalio je u srijedu, 28. juna, lidera bosanskih Srba Milorada Dodika proglasivši ga svojevrsnim nasljednikom nekadašnjeg predsjednika Srbije optuženog za ratne zločine Slobodana Miloševića.

Kusturica i Dodik sastali su se u Višegradu na mjestu gdje je, uz finansijsku podršku što ju je sadašnji predsjednik Republike Srpske osigurao iz entitetskog proračuna, redatelj pokrenuo privatni posao odnosno gradnju Andrićgrada, predstavljenog kao mjesto gdje će se izučavati djelo književnika Ive Andrića, a na kraju se pretvorio u neku vrstu turističkog sela.

Kusturica je opetovano isticao zahvalnost Dodiku na novcu koji mu je osigurao. Porezne obveznike u RS to je stajalo više od 20 miliona KM.

Kusturica je Dodika usporedio s Miloševićem sugerirajući kako bi to trebao biti kompliment.

Rekao je kako je Dodik prvi političar nakon Miloševića koji se za svoj narod “bori kako valja”, a da je u tome čak i bolji od optuženika koji je umro u zatvoru u Den Haagu ne dočekavši kraj suđenja po optužnici za ratne zločine.

S druge strane, Milorad Dodik je tokom posjete Višegradu imao izjave u “zanosu” pred rediteljem Emirom Kusturicom potrudio da ispadne smiješan.

U svojim izjavama podsjetio je na Grunfa, lika iz kultnog stripa “Alan Ford”.

“Ovo je napravljeno da bude vječno, ovo nije napravljeno da bude trajno”, rekao je Dodik misleći na Andrićgrad.

Dodik je iskazao neograničenu zahvalnost idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici za sve što je učinio.

„Učinio je da se ovdje okupljamo, evo, i deveti put, i učinio sve sa naporom koji nije bio nimalo jednostavan“, rekao je Milorad Dodik.

radiosarajevo.ba

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *