Press "Enter" to skip to content

DODIK NAJAVIO POVLAČENJE SUDIJA IZ USTAVNOG SUDA BIH I UVOĐENJE GRANICE S FBIH!

Završen je sastanak u Banjoj Luci koji je zakazao predsjednik RS-a Milorad Dodik zbog pitanja imovine.

Sastanku su prisustvovale stranke okupljene oko SNSD-a, koje čine vlast na entitetskom i državnom nivou.

Od opozicionih stranaka sastanku se odazvao samo lider SDS-a Milan Miličević.

PDP i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića su odbili da prisustvuju konsultacijama kod Dodika.

– Utvrdili smo nacrt izjave, koju ćemo u toku vikedna razmatrati na stranačkim organima. I zakazali smo u ponedjeljak sastanak u Parlamentu RS da potpišemo ovu izjavu – rekao je Dodik.

On je istakao da su partije koje su bile prisutne saglasne da je pitanje imovine riješeno i da je Ustavno sud BiH djelovao iznad Ustava i da je izmišljao pravne osnove.

  • RS je odlučna da pitanje imovine neće razmatrati na nivou Parlamentarne skupštine BiH jer smo time prihvatili i da je titular država. Mi ćemo se sastati u ponedjeljak, potpisati ovu izjavu, bilo je kratko vrijeme, nismo mogli da angažiramo naše stranačke organe, želimo biti ozbiljni. Ovo ćemo dostaviti i partijama koje nisu bile tu danas – naveo je on.

Kazao je da je jedan od dogovora taj da NSRS povuče sudije Ustavnog suda BiH iz RS.

  • Jedna od stvari koje smo dogovorili jeste da povučemo sudije iz Ustavnog suda BiH koji ionako nema više rezona. Mi ćemo to uraditi, kad će se održavati sjednica dogovorit ćemo u ponedjeljak – naveo je Dodik.

Kazao je da današnja izjava odnosno njen draft ima oko 20 tačaka.

  • Prestat će se odlučivati sve dok NSRS ne daje saglasnost za odlučivanje na nivou BiH. Federalne partije su napravile akciju i mi moramo reagirati. Moramo se vratiti u okvire ustava i samo tako može funkcionirati BiH – rekao je Dodik.

Govorio je i o nekim zaključcima te je najavio ‘entitetsku granicu’.

  • Po Ustavu, BiH je sastavljena od entiteta i državnost je u entitetima. Ono što nije dato BiH to pripada entitetima. Mi ćemo dogovarati naše akcije. Jedna jeste povlačenje sudije. Druga će biti, pošto FBiH ne želi provođenje Aneksa 2 Dejtonskog koji predviđa međuentitetsku granicu sa mapama koje su date, precizne veoma. Mi nikad tu obavezu nismo završili. Danas smo se dogovorili da u okviru MUP-a formira posebna služba po pitanju entitetske granice i nadzora granice. Dogovorili smo se da ćemo donijeti odluku da se u budžetu nađe novac za plate ljudima koji rade u nekim agencijama nelegalnim kao što je Agencija za lijekove BiH. To će ići sukcesivno – rekao je Dodik.

On je rekao kako će biti ponuđena i izjava o samostalnosti RS.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *