Press "Enter" to skip to content

Dodik: Svijet se promijenio, odcjepljenje Republike Srpske od BiH sve je izglednije

ČLAN Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je danas kako će se nastaviti boriti za izdvajanje Republike Srpske iz BiH, dodajući kako u prilog ostvarenju tog cilja idu nove okolnosti u svijetu.

“Odcjepljenje RS-a je sad izglednije nego ranijih godina”
U dugom intervjuu za Televiziju RS (RTRS), koji je dao u Banjoj Luci, Dodik je kazao kako je neovisnost RS-a njegova želja i da od nje ne odustaje, iako on možda neće biti taj koji će taj cilj uspjeti ostvariti.

“Moje je da istrčim svoju dionicu na tom putu”, kazao je Dodik, dodajući kako BiH kao država može opstati jedino ako je prosperitetna, a budući da to nije, sigurno će se raspasti.

Smatra kako je secesija RS-a sada znatno izglednija nego ranijih godina jer se politička arhitektura diljem svijeta bitno promijenila. “Svijet više nije isti i mi trebamo gledati svoje šanse”, kazao je Dodik.

Što planira?
Pojasnio je kako upravo stoga u RS-u neće odustati od provedbe deklaracije koju je entitetski parlament donio prošle godine i kojom je najavio preuzimanje niza ovlasti što ih sada ima BiH kao država, počevši od zdravstva pa do obrane i sigurnosti, što bi de facto vodilo izdvajanju RS-a iz ustavnopravnog poretka države.
Do sada je proglašen samo entitetski zakon o lijekovima, čiju je ustavnost ranije ovog mjeseca osporio Ustavni sud BiH i stavio ga izvan snage, a u RS-u su najavili kako tu odluku suda neće poštovati.

Dodik je kazao kako njihove planove za secesiju ništa neće zaustaviti, pojašnjavajući kako su samo iz taktičkih razloga, odnosno zbog rata u Ukrajini, privremeno odlučili prolongirati njihovu provedbu. Ponovo je vrijeđao Bošnjake, tvrdeći kako oni pokušavaju učvrstiti svoj identitet “na lažnom mitu o genocidu u Srebrenici”.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *