Press "Enter" to skip to content

Dodik uoči proslave neustavnog praznika: Ponosni smo na RS, pitanje je šta će se događati sa BiH

RS danas je jača i stabilnija u svakom pogledu, tvrdi Dodik.

Predsjednik RS Milorad Dodik govorio je o položaju manjeg bh. entiteta uoči obilježavanja neustavnog entitetskog praznika, navodeći kako zbog geopolitičkih prilika “prekrajanje granica na Balkanu još nije završeno”.

– Narod RS razumije da su borba za nacionalna prava i identitet važnija od mnogo čega drugog. RS danas je jača i stabilnija u svakom pogledu, jer uz sebe ima narod koji vjeruje i voli svoju Republiku – tvrdio je Dodik za RTRS.

“Najpismeniji narod”
On kaže kako “RS vidi kao snažnu i neupitnu društvenopolitičku i teritorijalnu zajednicu, koju treba predati novim generacijama koje dolaze”.

– Ponosni smo na RS. Pogotovo pamtim njen prvi dan jer sam bio učesnik Skupštine koja je donijela tu odluku i sa kojom mislim da pamtim sve njene dane.

RS koja se izborila sa mnogim izazovima danas je stabilna i danas je voljena, i ima veće povjerenje nego što je to bilo prije deset, 15 godina kada su snažne intervencije, prije svega stranaca ličile na to da će biti razgrađena i da će biti izgubljena. Ona to nije, ni jedno, ni drugo. Danas je jača, ima vjeru u sebe – naveo je Dodik.

Dodik je izjavio “da je narod RS najpismeniji narod na ovim prostorima”.

– Ne možete ovdje da podvalite neke ideje iz Evrope, ili neko jugoslovenstvo. Svi mi zajedno prepoznajemo to i odgovoramo na pravi način i izazove, ali i očekivanja naroda – kazao je Dodik.

Srbi u lošem položaju
Potom se osvrnuo i na bezbjednost RS u svjetlu svih dešavanja u regionu, ali i svijetu.

– Ima mnogo onih koji kažu da ovdje nisu završena prekrajanja granica. Mi u RS nemamo ni jedan problem sa svojim identitetom, ali jasno da globalna dešavanja mogu poremetit mnogo toga. Ja ne vjerujem u BiH kakvu želi Zapad, a na tom putu je i cijeli narod RS – rekao je Dodik.

On je naveo da smatra kako Zapad vjeruje da sve na Balkanu treba “namiriti na štetu Srba”, te da je taj narod u lošem položaju.

– Pitanje je šta će se dešavati u BiH. Ona u ovom trenutku egzistira na bazi nekog pritiska koji dolazi sa Zapada i koji govori šta mi smijemo i kako trebamo da odustanemo od na primjer Zakona o kleveti, od svoje imovine – poručio je Dodik za RTRS.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *