Press "Enter" to skip to content

Dodik: Zbog rata u Ukrajini smo odgodili planove za odcjepljenje

RAT u Ukrajini i njegovi negativni učinci natjerali su čelnike bosanskih Srba da odgode planove za povlačenje svoje regije iz nacionalnih institucija BiH, izjavio je danas srpski član kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U prosincu je parlament Republike Srpske izglasao početak rada na prekidu veza s bosanskim oružanim snagama, pravosuđem i poreznim sustavom, u neobvezujućem prijedlogu koji je trebao utrti put za secesiju.

Dodik izazvao najgoru krizu u BiH od kraja rata
Dodik – pokretačka snaga plana koji je izazvao najgoru političku krizu u Bosni od kraja rata 1990-ih i pokrenuo sankcije protiv njega iz Londona i Washingtona te upozorenja iz Europske unije – rekao je da će se on provesti do roka koji istječe ovog tjedna.

Ipak, promijenjeni politički uvjeti uzrokovani ratom u Ukrajini doveli su do kašnjenja, rekao je Dodik, čije planove podržava Moskva.
“Plan nije ukinut, samo je odgođen”
Secesionistički plan nije ukinut, samo je odgođen, rekao je Dodik tijekom sjednice parlamenta koju je sazvao kako bi dobio potporu protiv uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

“Zato smo zaustavili realizaciju naših zaključaka koji se odnose na povlačenje (bosanskih Srba iz)… državnih organa”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska želi “održati neutralnost” kada je riječ o Rusiji i Ukrajini te da je protiv sankcija protiv Rusije, ponavljajući stav njezine pokroviteljice Srbije, jedine europske zemlje koja je odbila uvesti sankcije.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *