Press "Enter" to skip to content

Doktor otkriva koji bolovi ne smiju da se trpe: 10 stanja zbog kojih se zove hitna pomoć

Skloni smo tome da trpimo, ali lekari upozoravaju na bolove koji nikada ne treba da se ignorišu

Mnogi od nas odlučuju da odu kod lekara tek kad bol postane nepodnošljiv. Doktor Ante Petrušić, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog otkriva da se pacijenti svakodnevno žale na razne vrste bola, a izdvojio je 10 stanja zbog kojih bi trebalo da se potraži hitna medicinska pomoć.

Bol u grudima
Iznenadna snažna bol u grudima sa širenjem u vrat i u ruke, naročito u levu ruku, u trajanju dužem od 15 minuta može da sugeriše da je u toku infarkt miokarda, pojašnjava dr. Petrušić.

Oštra bol u jednoj strani pluća
Bol u plućima praćena nestašicom vazduha može da znači da je u prostor između pluća i grudnog koša prodro vazduh iz pluća. To stanje se zove pneumotoraks, a životno je ugrožavajuće jer može doći do kolapsa pluća. To se javlja spontano, kad pukne mehurić na ivici pluća i iz pluća ulazi vazduh. Dakle ne treba da se desi da neka povreda ili bolest dovedu do takvog stanja, rekao je on.

Oštra bol u gornjem delu stomaka
Ako ta snažna bol ne popušta, a praćena je opštim lošim stanjem, lekar treba da posumnja na perforaciju želuca, koje je takođe opasno stanje, pojasnio je dr. Petrušić.

Tup bol u gornjem delu stomaka
Takav tip bola praćen je nadutošću i mučninom, a kod lekara može da probudi sumnju na akutnu upalu gušterače koja takođe zahteva hitno lečenje, kazao je.

Bol u desnom donjem delu stomaka
Uz osećaj mučnine, povišenu telesnu temperaturu i konstantnu bol u donjem delu stomaka, prva sumnja na hitno stanje je akutna upala slepog creva. To stanje je opasno, objasnio je doktor za 24sata.hr.

Tup bol u levom donjem delu stomaka
Prilikom pregleda, ako pacijent oseti da se bol na pritisak na tom mestu pojačava, treba sumnjati na akutni divertikulitis, nastavio je lekar.

Bol kod bubrega
Iznenadna oštra i intenzivna bol koja se javlja u području bubrega sa širenjem u istostranu preponu može da znači da je u toku napad bubrežnog kamenca, što takođe zahteva hitnu medicinsku pomoć, upozorio je.

Kičma
Bol koja se širi od kičme niz stranu jedne noge najčešće znači sumnja na išijas, kazao je.

Tromboza
Kod pacijenata kod kojih se javlja iznenadni jak bol u jednoj nozi, koža je bleda i hladna, a može da pobudi sumnju na arterijsku tromboemboliju koja nastaje kad krvni ugrušak začepi žilu, upozorio je.

Glavobolja
Kod nagle, intenzivne i iznenadne glavobolje praćene trncima u jednoj ruci i istostranoj nozi treba posumnjati na moždani udar.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *