Press "Enter" to skip to content

DOKTORICA UPOZORAVA, OVU LUBENICU IZBJEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: MOŽE BITI EKSTREMNO OPASNA

Lubenice su idealan način da se rashladimo ljeti, ukusne su, osvježavajuće, kada su hlade su preukusne.

Međutim u svom sastavu imaju nešto zbog čega mogu izazivati glavobolju i zbunjenost.

Zbog uzgoja u plastenicima, lubenice imaju u sebi višak nitarta, kako navodi doktorica opšte prakse Snežana Kalabić. Đubrivo koje se dodaje za veći prinos je vještačko i u sebi sadrži ovu supstancu. Zbog toga ne treba jesti namirnice koje nisu u sezoni, među kojima su i lubenice.

-Zna se kada je vrijeme za lubenice, sačekajte početak augusta da počnete da ih konzumirate. Uzgajivači koriste veće količine azotnih materija i vještačko đubrivo zbog čega lubenice sadrže mnogo nitrata, daleko više od preporučene doze”, rekla je doktorica i objasnila kakvo dejstvo će ta materija imati na tijelo.

-Oni se procesom varenja pretvaraju u druge supstance i na kraju nitozamin, koji će poslije par sati nakon konzumacije izazvati tegobe. Prvo će biti stomačne, bol, mučnina, povraćanje ili dijareja, ali kod pojedinih ljudi može doći i do pospanosti, glavobolje i konfuzije. To se dešava jer nitozamin umanjuje sposobnost transporta kiseonika do ćelija”, upozorila je ona.

Djeca i stariji mogu dodatno ispaštati jer su oni grupa koji imaju slabiju tjelesnu težinu, pa brže osjete štetno dejstvo nitozamina. Ova doktorica je rekla i hroničnim bolesnicima koji uzimaju terapiju da izbjegavaju rane lubenice, lijekovi u kombinaciji sa azotnim materijama mogu da izazovu neželjene reakcije.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *