Press "Enter" to skip to content

Dr. Jasna Husejinbegović-Musić savjetuje: Krpelje ne vadite sami, neka to uradi stručna osoba

Pacijent je dužan pratiti mjesto gdje ga je ujeo krpelj jer se obično na tom mjestu može manifestirati lajmska bolest.

U posljednjih nekoliko dana u Zavodu za hitnu pomoć Kantona Sarajevo povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda krpelja. Ovo nam je potvrdila dr. Jasna Husejinbegović-Musić, spec. urgentne medicine. Dodaje kako je ovo je početak njihove vladavine i traje do početka septembra.

Prikladna odjeća
– Mi smo u ovom periodu i očekivali povećan broj pacijenata s ujedom krpelja. Proljeće je njihov period kada su oni najintenzivniji, a i mi na neki način želimo što više vremena provesti u prirodi pa mogućnost da se krpelj nađe na koži pacijenta je sada velika – kaže dr. Husejinbegović-Musić.

Doktorica savjetuje građane da se prije nego krenu u prirodu obuku shodno tome. Ono što je najbitnije jeste da to bude svijetla odjeća jer ćete na njoj lako uočiti krpelja. Navodi kako se u šumu ne smije ići kratkih rukava i najbolje bi bilo da odjeća bude od lana i naravno obuća mora biti prilagođena odlasku u šumu.

Javljanje bolesti
– Ako se desi da se krpelj nađe na koži pacijenta onda ih oni mažu svim i svačim to ne treba raditi. U tom trenutku najvažnije je odmah se javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi kako bi stručno lice izvadilo taj krpelj, dezinficiralo mjesto ujeda – govori dr. Husejinbegović-Musić.

Kako navodi doktorica pacijent je dužan pratiti mjesto gdje ga je ujeo krpelj jer se obično na tom mjestu može manifestirati Lajmska bolest koja je na sreću rijetka. Te promjene mogu se javiti između 6. i 8. sedmice nakon ujeda krpelja.

Slučaj lajmove bolesti
Kako navodi dr. Husejinbegović-Musić ne tako davno imali su slučaj lajmove bolesti.

– Pacijentica nam se javila 6 sedmica nakon ujeda krpelja sa temperaturom, natečenim limfnim žlijezdama, a javila joj se i slabost. Nakon pregleda upućena je na Infektivnu kliniku gdje joj je ustanovljeno da se radi o Lajmskoj bolesti. – rekla je dr. Husejinbegović-Musić.

Skrivena mjesta
Najbitnije je, u slučaju da vam se krpelj zakači na kožu, da ga stručnjak izvadi, da se dezinficira, a nakon toga da pacijent prati ima li ikakvih promjena na mjestu ujeda.

– Ako slučajno sami pokušate da vadite krpelja pa ostane jedan dio svakako se odmah javiti ljekaru da izvadi preostali dio i naravno dobro dezinficirati – savjetuje dr. Husejinbegović-Musić.

Objasnila je kako krpelj voli mjesta koja su skrivena. Obično bude ispod pazuha, kod žena ispod grudi, na preponama i ondje gdje je ogromna prokrvljenost jer se on hrani krvlju. Kod djece obično se nalazi u kosnatom dijelu, zato je važno čim se dođe kući odmah dijete pregledati, odjeću skinuti i oprati.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *