Press "Enter" to skip to content

Dr Stevanović: “Samo ova dva znaka su pouzdan pokazatelj da imate koronu”

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović je rekao i da jedna trećina pozitivnih na koronu zahtijeva bolničko liječenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje.

Ukazao je da su sve kategorije su ugrožene, ali da je poseban problem sa mladima, koji ponekad ne žele da prihvate da i oni mogu da budu bolesni.

Ovo je situacija u kojoj niko ne može da nas zaštiti, osim nas samih, primjenom mjera zaštite – da smanjimo kontakte, uz pranje ruku, nošenje maske, držanje distance. Sve to znači manja vjerovatnoća da se razbolimo i da dođemo u bolnicu“, rekao je Stevanović.

Stevanović je rekao i da roditelji djecu, ni ako imaju prehladu, ne bi trebalo da ostavljaju babama i dedama na čuvanje.

Na pitanje šta raditi sa djecom, Stevanović je ukazao da se radi o bolesti koja ima slične simptome kao kod svih infekcija.

Sem gubitka čula mirisa i ukusa nema pouzdanih pokazatelja za oboljenje, dodao je on.

Najpouzdaniji pokazatelj jeste postojanje kontakta i rizični događaj. Činjenica je da djeca imaju najlakšu kliničku sliku. To znači da i ako imaju prehladu ne treba ih ostaviti babama i dedama na čuvanje iako nemaju simptologiju“, poručio je Stevanović, prenosi “Novi“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *