Press "Enter" to skip to content

DRAGAN ČOVIĆ U NALETU: “OPASNOST OD ESKALACIJE U BIH JE REALNA. UVJEREN SAM DA ĆE…”

Na pitanje treba li hrvatska vojska biti u stanju pripravnosti zbog BiH, Čović je kazao da on nije taj koji o tome treba govoriti.

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine u Zagrebu Dragan Čović se susreo s članovima Hrvatskog generalskog zbora. Tema – stanje u BiH u svjetlu rata i mogućih posljedica na regiju.

Čović je, u jeku rata u Ukrajini, za RTL komentirao alarmantno pismo visokih predstavnika međunarodne zajednice za BiH zbog potencijalne eskalacije nasilja u toj zemlji te odgovorio je li ta opasnost realna.
“Naravno kad vidimo kakvo je okruženje oko nas. Odnosi u BiH uređuju ljudi u BiH, koliko budemo imali mudrosti toliko i sigurnosti. Uvjeren sam da će mudrost biti ispred svih podjela koje traju u BiH dvadesetak i više godina. Ti različiti pogledi na našu povijest, sadašnjost i budućnost kod nekih koji nisu ostvarili ratne planove, ali politika hrvatskog naroda predvođena hrvatskim narodnim saborom BiH će biti politika mira”, kazao je.

Komentirao je i tvrdnju predsjednika Hrvetske Zorana Milanovića da bi se BiH i Kosovo trebali ubrzano priključiti EU.

“BiH nikad neće biti spreman za EU ako ne napravimo ubrzani tijek. Prije 6 godina smo predali zahtjev, 2018. godine smo bili sigurni da ćemo dobiti kandidatski status i to su predvodili Hrvati u BiH. Predstavnici druga dva naroda imali su druge prioritete. Šteta što nismo tada, sada nije kasno, BiH je dio europske obitelji, što prije to napravimo bit će bolje, ali u hodu kroz taj čin priključenja u EU ćemo morati napraviti transformaciju kako bi napravili racionalno i uređeno društvo koje će funkcionirati po svim standardima unutar EU”, kazao je.
Čović je kazao i da nije realno očekivati jedinstveni stav BiH oko ukrajinskog pitanja.

“Vanjska politika se odavno vodi bez standarda, to je izričaj pojedine političke stranke i naroda, nikako zajednički interes. Mi smo u ime hrvatskog naroda kazali kao predvodnici europskih vrijednosti sve što smo ugradili želimo unijeti u EU i slijediti zaključke EK, europskih institucija i Europskog parlamenta. Slijedit ćemo ono što su stajališta EU”, kazao je.

Na pitanje treba li hrvatska vojska biti u stanju pripravnosti zbog BiH, Čović je kazao da on nije taj koji o tome treba govoriti.

“O tome znaju donijeti odluke pravi ljudi. Uvjeren sam da predsjednik vlade i države trebaju o tome razmišljati, da ima dovoljno kvalitetnih informacija kad će tako nešto napravit ako uopće i naprave”, kazao je.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *