Press "Enter" to skip to content

Drhte ljubavnice, policajci, sudije, pola Gradačca: Naloženo vještačenje telefona zlotvora Sulejmanovića

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dao je smjernice sigurnosnim službama da vještače mobilni telefon Nermina Sulejmanovića, trostrukog ubice iz Gradačca.

Vještačenje bi moglo da konačno otkrije s kojim sudijama i policajcima je Sulejmanović razgovarao, ko mu je bila ljubavnica i ko mu je od svih njih bio krtica i otkrio adresu na kojoj se krila njegova nevjenčana supruga Nizama Hećimović.

Vještačenje mobilnog telefona trostrukog ubice iz Gradačca moglo bi da otkrije još niz detalja: da li je imao saučesnike u stravičnom masakru, s kim je razgovarao prije zločina, koliko krtica je imao u pravosuđu i policiji, da li je neko znao da će ubiti Nizamu… Uopšteno – saznat ćemo i da li je sve ovo moglo da bude spriječeno.

Razumno je očekivati da će ovaj mobilni telefon biti sanduk s blagom informacija za istražitelje masakra. Zna se da ga je Sulejmanović često koristio u komunikaciji i zbog objava na društvenim mrežama, koje su kulminirale direktnim prijenosom ubistva Nizame emitovanom na Instagramu.

U telefonu se vjerojatno kriju Nerminove lične prepiske s mnogim osobama, fotografije, selfiji… ali i historija internet pretrage, koja bi mogla da nam pokaže da li je i koliko dugo Nermin planirao zločin.

Nizamina tetka i sestra tvrde: Neko je odao lokaciju

Zijada Vuković Pamuković, tetka ubijene Nizame, ispričala je da je Nizama sedam dana bila kod nje sa djetetom prije nego što ju je ubica locirao.

– Osmi dan su izdali lokaciju, osmi dan je saznao gdje se krije – rekla je Zijada i ustvrdila da je samo policija znala mjesto na kojem se Nizama skrivala.

Zijada je dodala da porodica posjeduje dokument kojim je Nizami odbijena zaštita kada je prijavila Nermina za nasilje.

– Da su policija i sudstvo pravovremeno reagovali ova strašna tragedija koja nas je zavila u crno mogla je da se spriječi i Niza bi sada uživala pored svoje kćerke – poručila je Zijada Vuković Pamuković.

Oglasila se i sestra Nizame koja je napisala da Nizamu nije ubio samo Nermin.

– Ubili su je zajedno i njegovi ljudi iz institucija. Sutkinja koja je odbila prijedlog o zabrani prilaska. Doušnici iz MUP-a Gradačac koji su mu rekli s kojeg broja je prijavljeno nasilje u porodici – napisala je Emina.

Policajka odala lokaciju?

Poslije masovnog ubistva je isplivala informacija da je policijska službenica MUP-a TK Dženana S. otkrila Nerminu gdje se nalazi njegova nevjenčana supruga Nizama i time ubicu poslala na vrata žrtve.

Prema informacijama “Avaza”, lokaciju je, a što utvrđuju i MUP i Tužilaštvo, navodno otkrila policijska službenica o čemu je istog dana odmah MUP TK obavijestio postupajuću tužiteljku.

Portal “Crna hronika” objavio je da je Dženana bila u emotivnoj vezi za Nerminom, a ona je javno odbacila sve ove optužbe.

Kancelarija glavnog tužioca i Uprava policije MUP Tuzlanskog kantona održali su hitan sastanak na kojem je bilo govora o postupanju institucija u vezi s prijavljenim krivičnim djelom nasilje u porodici povodom slučaja Nizame Hećimović.

Sada se utvrđuje ko je od pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona javio Sulejmanoviću gdje se nalazi Nizama Hećimović, koja se krila kod tetke, i kakva je uloga Dženane S, policijske službenice PU Gradačac, u cijeloj priči.

Policija i Tužilaštvo, kako navodi “Avaz”, istražuju još jednog policijskog službenika koji je također imao kontakte sa Sulejmanovićem. Riječ je, navodno, o visokopozicioniranom inspektoru policijske stanice Gradačac.

Ova osoba, kako sumnjaju istražitelji, već duže vrijeme je bila u kontaktima sa Sulejmanovićem. Čak su zajedno išli u teretanu, a jedno vrijeme mu je bio i trener.

Sutkinja ga oslobodila optužbi

Mediji su ovih dana objavili rješenje Opštinskog suda u Gradačcu kojim se odbija prijedlog MUP-a da se Sulejmanoviću zabrani približavanje Nezimi. Četiri dana kasnije, Nermin Sulejmanović je ubio svoju nevjenčanu suprugu.

MUP Tuzlanskog kantona, Policijska uprava Gradačac, podnijela je zahtjev da se Nerminu Sulejmanoviću izrekne zaštitna mera zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitna mera zabrana približavanja žrtvi nasilja. Sud je to odbio.

Kako piše u zahtjevu, mjere zabrane MUP je zatražio nakon što je žena prijavila da ju je 3. avgusta oko 19.30 sati Sulejmanović napao i pretukao pa je zadobila povrede po licu i drugim dijelovima tela. Žena je drugi dan podnijela prijavu protiv njega, pa se odselila iz kuće zajedno s bebom.

Potom je Sulejmanović nastavio da joj prijeti, zvao je i tražio da se vrati kući. Prijetio je i njenoj porodici i prijateljicama. Tri dana kasnije, 7. avgusta, Nizama je dala izjavu u policiji u kojoj nije željela da priča o prebijanju, ali je podržala izricanje zaštitnih mjera ističući da joj Nermin prijeti i uznemirava je, kao i da je nasilan.

Slobodanka Kojić, predsjednica suda u Gradačcu, izjavila je jučer na konferenciji za novinare da je policija dostavila službenu bilješku, ali da ona nije dokaz ističući da je u tom podnesku bila Nizamina izjava gdje je ona “koristila blagodat svjedočenja”.

– Tačno je da je policija podnijela zahtjev. U zahtjevu stoje određene činjenice. Kod svakog zahtjeva, sve činjenice koje stoje u tom pravnom aktu moraju se dokazati. Ovdje nije bilo dokaza. Ja sam već rekla da je ovdje bila službena bilješka i da je bila izjava oštećene Nizame Hećimović gdje je koristila blagodat svjedočenja, znači odbila je da da izjavu. Kad koristite tu blagodat svaka odluka suda bi bila nezakonita. Ja sam rekla u saopštenju, dokaze za sud prikuplja policija i tužilaštvo. Sud ne prikuplja dokaze. Mogli su se saslušati policajci, to je trebalo policija da uradi. Sudija ne saslušava ni nasilnika ni žrtvu, već donosi odluku po tome šta je policijska stanica dostavila. Sudu se dokazi dostavljaju – rekla je Kojić.

Od ranije poznat policiji

Nermin Sulejmanović nekoliko puta je prijavljivan za nasilje u porodici. Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona, rekao je da je Sulejamanović od ranije poznat policiji i tužilaštvu. On je rekao da je Sulejmanović više puta osuđivan za različita krivična djela kao što su pokušaj ubistva, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti. Međutim, tokom svog obraćanja javnosti, Arnautović je rekao da je Sulejmanović imao prijave za nasilje u porodice.

– Ima tih prijava. Međutim, ono što moramo reći, jeste da su se uvijek koristile prednosti zakona, odnosno odustajalo se od svjedočenja vezano za krivično djelo Nasilje u porodici – rekao je on.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *