Press "Enter" to skip to content

Dugin poručio Rusima: Operacija u Ukrajini je okončana, spremimo se za treći svjetski rat

Ruski filozof i ultranacionalista Aleksandar Dugin objavio je tekst u kojem tvrdi da je posljednji uspjeh Ukrajine u oblasti Harkova potvrda da je počeo rat Zapada protiv Rusije koji bi se mogao vrlo lako pretvoriti u treći svjetski rat.

Na početku je kazao da je posljednjih dana došlo do značajne promjene u odnosu snaga u Ukrajini, prenosi NSPM.

“Prekretnica je upravo situacija u Harkovu, kao i prisilno povlačenje savezničkih snaga. Ostavljajući po strani psihološke efekte i legitimna osjećanja rodoljuba, mora se istaći da smo, u cjelini uzev, čitav tok Specijalane vojne operacije, došli do tačke bez povratka”, napisao je Dugin te dodao da se Rusija nalazi na ivici trećeg svjetskog rata koji Zapad gura.

Naglasio je da to nije strah ili očekivanje, već činjenica.

“Rusija je u ratu sa kolektivnim Zapadom, sa NATO paktom i njegovim saveznicama (mada ne sa svima njima: Turska i Grčka imaju svoj stav, a neke evropske zemlje, prije svih Francuska i Italija, ali ne samo one, ne žele da budu aktivni učesnici rata sa Rusijom). Ipak opasnost od trećeg svjetskog rata je sve bliža”, rekao je Dugin.

On smatra da vjerovatnoća “nuklearnog Armagedona” raste iz dana u dan i da će Zapad biti zadovoljan samo raspračavanjem Rusije.

“Danas je crvena linija za Zapad postojanje suverene Rusije, čak i unutar granica Ruske Federacije”, tvrdi Dugin, te dodaje da je kontraofanziva ukrajinske vojske u oblasti Harkova direktan napad Zapada na Rusiju.

On optužuje Zapad i NATO da su direktno bili uključeni u ofanzivu na istoku Ukrajine.

“Ovo nije mali uspjeh kijevske kontraofanzive, već prvi opipljivi uspjeh Drang nach osten NATO snaga”, smatra Dugin.

Naglašava da su posljednja dešavanja potvrda da je Zapad Rusiji objavio rat i da ga već vodi.

“Nismo mi izabrali ovaj rat, nismo ga željeli. Niti smo 1941. godine željeli rat sa nacističkom Njemačkom i odbijali smo dugo da povjerujemo da će ga biti- sve do samog početka. Ali u sadašnjoj situaciji, kada se protiv nas defakto vodi rat, to nije od presudnog značaja. jedino što je sada značajno je da taj rad dobijemo, braneći pravo Rusije da postoji”, napisao je Dugin.

“Specijalna vojna operacija” je završena

U nastavku tvrdi da je tzv. Specijalna vojna operacija okončana.

“Ona se postepeno izrodila u potpuni rat sa Zapadom, u kojem, u stvari, nacistički teroristički režim u samom Kijevu ima ulogu oruđa”, rekao je Dugin te dodao da je uzaludno pretvarati se da se nastavlja tzv. Specijalna vojna operacija.

“Mi smo sada u ratu mimo naše volje i to utječe na svakog građanina Rusije: svako od nas je na nišanu neprijatelja, teroriste, snajperiste, okružnih grupa za brzo djelovanje. Kraj SVO znači potrebu za dubokom transformacijom cjelokupnog političkog i društvenog sistema moderne Rusije, da se zemlja postavi na ratne temelje, u politici, ekonomiji, kulturi i sferi informisanja. Sve se svodi na rat sa Zapadom”, rekao je Dugin.

Dodaje da je apsurdno boriti se protiv Zapada i prihvatiti (čak i djelimično) njegove vrijednosti.

“U ime kojih on vodi rat protiv nas, rat do uništenja”, piše Dugin.

Naglašava ako Rusija nema ideologiju to posljedično znači da će izgubiti te optužuje Zapad da preko liberalne pete kolone vješto kvari umove i duše mlađih generacija.

“Bez sopstvene ideologije, kojom se jasno definiše ko je prijatelj, a ko neprijatelj, u ovoj situaciji smo gotovo nemoćni. ideologija se mora odmah proglasiti i mora da se temelji na potpunom i neposrednom odbacivanju zapadne ideologije, globalizma i totalitarnog liberalizma, sa svim njegovim instrumentalim podvrstama – uključujući neonacizam, rasizam i ekstremizam”, tvrdi Dugin.

Poziv na opštu mobilizaciju

On smatra da je mobilizacija neizbježna jer rat pogađa sve i svakoga, ali da to ne znači prisilno slanje vojnih obveznika na front te predlaže stvaranje dobrovoljačkih odreda i antiglobalističkih međunarodnih brigada.

“Mobilizacija podrazumijeva potpunu promjenu informacione politike. Mironodopske norme moraju biti ukinute. Televizija i mediji u cjelini, treba da postanu oruđe u ratnoj i rodoljubivoj mobilizaciji. Kultura, informisanje, obrazovanje, prosvjeta, politika, socijalna sfera: sve mora jednoglasno raditi za rat, dakle za pobjedu”, rekao je Dugin.

U nastavku je napisao da ekonomiju treba prilagoditi ratnim uslovima i da ona mora biti suverena bez oslanjanja na zapadna pravila.

“Rat i udobnost su nespojivi. Udobnost kao cilj, kao referenta životna tačka, se mora odbaciti; samo narodi pripremljeni za teškoće su sposobni da pobjede u stvarnim ratovima”, tvrdi Dugin.

Govoreći o saveznicima Rusije, kojih kako piše nije mnogo, tvrdi da oni odbacuju zapadni, liberalni i unipolarni poredak.

“To su zagovornici mnogopolarnog svijeta, kao Kina, Iran, Sjeverna Koreja, Srbija, Sirija, Centralnoafrička republika, Mali, ali i, donekle Indija, Turska, neke islamske, afričke i latinoameričke zemlje(posebno Kuba, Nikaragva i Venecuela”, smatra Dugin, te dodaje da je potrebno uvjeriti saveznike da su odlučni za bespovratni raskid sa globalizmom i hegemonijom Zapada.

Vjerski faktor

On smatra da je duhovni, vjerski aspekt u središtu globalnog sukoba koji je počeo.

“Rusija je u ratu sa antireligioznom civilizacijom koja se bori protiv Boga i ruši same temelje duhovnih i moralnih vrijednosti: Boga, Crkvu, porodicu, pol, čovjeka”, rekao je Dugin,

Tvrdi da je uloga Rusije da ujedini vjernike različitih vjera u “ovoj odlučnoj borbi”.
Klix

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *