Dušanka Majkić: “Razmotriti obnavljanje Vojske Republike Srpske”

Dodikova veteranka Dušanka Majkić smatra da institucije Republike Srpske moraju da razmišljaju o obnavljanju Vojske Republike Srpske jer su, kako kaže, Oružane snage BiH veliki promašaj.
Majkićeva je istakla da ideja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o vraćanju Vojske Republike Srpske nije nerealna, imajući u vidu odredbe Dejtonskog sporazuma.
Ona je napomenula da su Oružane snage BiH osnovane pod velikim pritiskim međunarodne zajednice, ali nisu dejtonska kategorija.
“Po Dejtonu, vojsku mogu imati samo entiteti”, rekla je ona za današnje “Večernje novosti”.
Majkićeva kao preduslov za formiranje Vojske Republike Srpske navodi političko jedinstvo.
“Sada smo podijeljeni, pa imamo predstavnike Saveza za promjene u Sarajevu, koji rade mimo odluka institucija Republike Srpske, i člana Predsjedništva BiH koji, takođe, ne želi pravu saradnju sa Republikom Srpskom”, rekla je ona.
Majkićeva je dodala da postoje razni dokumenti na nivou BiH, prema kojima je cilj da se modernizuju Oružane snage BiH, da se ide prema NATO savezu i da se zajedno izvode vježbe.
“Stav Republike Srpske je dobro poznat – mi ne želimo u NATO savez. I ovdje se vidi da Sarajevo zloupotrebljava Oružane snage BiH”, kaže Majkićeva.
Ona je navela da te snage danas nikome ne služe i da samo gutaju po 270 miliona KM, koliki im je godišnji budžet.
“A šta Republika Srpska ima od toga? Republika Srpka ima Treći pješadijski puk, koji je dio Oružanih snaga BiH i koji samo baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Oni su tu da se sjete naših poginulih boraca i tu se priča, nažalost, završava”, kaže Majkićeva.
Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić je rekao da Republika Srpska može da ima svoju vojsku, ali da su problem dvostruki aršini međunarodne zajednice.
“Imate pokušaj da Kosovo dobije vojsku, iako toga nema u Briselskom sporazumu, a, s druge strane, u Dejtonskom sporazumu piše da Republika Srpska može imati vojsku, ali se to ne dopušta”, istakao je on.
Ćeranić je rekao da ne vidi nijedan razlog da i Republika Srpska ponovo ne osnuje vojsku, ako vojsku dobije Kosovo.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je rekao da, ukoliko međunarodna zajednica nastavi da traži da Kosovo dobije vojsku, onda treba realizovati ideju o vraćanju Vojske Republike Srpske.

saff

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara