Press "Enter" to skip to content

Dva nova jaka potresa. Preko 4900 mrtvih, gori golem požar, tisuće zarobljene na zimi

BROJ poginulih u dva razorna potresa koja su jučer pogodila južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je na više od 4900, a deseci tisuća su ozlijeđeni. Potresi su za sobom ostavili na tisuće onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

I dalje traje ogromna akcija spašavanja. Hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima. Tijekom jutra su Tursku pogodila dva nova jaka potresa – prvi je bio magnitude 5.6 po Richteru, a drugi koji se dogodio oko 8.50 sati 5.7 po Richteru.

Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se u noći po hladnom vremenu u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su desetci slabijih potresa, a prijepodne, također na jugoistoku Turske, dogodio se još jedan, magnitude 7.5.

Turska vlada potvrdila da se srušilo 5775 zgrada. Prijavljeni broj duplo veći
TURSKA je rasporedila više od 24.400 ljudi kako bi radili na potrazi i spašavanju pogođenih potresom, a vlada je potvrdila da se srušilo 5775 zgrada.

Prije sat vremena
Još jedan potres pogodio Tursku
Potres magnitude 5.7 pogodio je istočnu Tursku, objavio je Europsko-mediteranski seizmološki centar.

VIDEO Ogroman požar u luci u Turskoj, gori već dva dana
ASSOCIATED Press javlja da požar u luci Iskenderun na Sredozemnom moru, koji je izbio nakon potresa, traje drugi dan.

Pomoć stiže iz cijelog svijeta
Izrazi sućuti pristižu su iz cijeloga svijeta, uključujući čelnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa i papu Franju. Danas su Australija i Novi Zeland bile najnovije zemlje koje su obećale konkretnu pomoć Turskoj i Siriji.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je da će Canberra dati 10 milijuna australskih dolara dvjema zemljama u humanitarnoj pomoći preko Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

Ministrica vanjskih poslova Novog Zelanda Nanaia Mahuta rekla je da će Wellington dati 1.5 milijuna novozelandskih dolara za IFRC-ove operacije u Turskoj i Siriji za podršku timovima u isporuci osnovnih artikala pomoći uključujući hranu, šatore, deke, lijekove i psihološku podršku.

Vrijeme istječe za spašavanje stotina obitelji koje su još uvijek zarobljene pod ruševinama uništenih zgrada, rekao je u utorak čelnik sirijske oporbene službe civilne zaštite. “Svaka sekunda znači spašavanje života i pozivamo sve humanitarne organizacije da daju materijalnu pomoć i hitno odgovore na ovu katastrofu”, rekao je Raed al-Saleh Reutersu.

Ovaj potres najveći je u Turskoj od potresa 17. kolovoza 1999. godine, koji je izazvao smrt 17.000 ljudi, uključujući tisuću u Istanbulu. Šef turske države proglasio je sedmodnevnu nacionalnu žalost i tjedan dana zatvaranja škola.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *