Press "Enter" to skip to content

EF. ČAMDŽIĆ: NE SMIJEMO OTIĆI SA OVOG SVIJETA BEZ HALALA I IZMIRENIH MEĐULJUDSKIH ODNOSA

U emisiji ‘Stil života u islamu’ svakog dana ramazana govorimo o važnim islamskim i društvenim temama. Sinoć smo se dotakli međuljudskih odnosa kroz prizmu samokontrole i savladavanja zabranjenih nagona.

Gost emisije bio je Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Na početku razgovora ef. Čamdžić ukazuje da je temeljni cilj islama razvijanje dobrih i plemenitih odnosa među ljudima.

Osnovni cilj vjere jeste da međusobni ljudski odnosi budu skladni i vjernički. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Poslat sam da usavršim moral kod ljudi, odnosno da odgojim čovjeka”. Ramazan je škola kako da oplemenimo sebe. Stoga svaki vjernik treba staviti težište na međuljudske odnose, a posebno u ramazanu. Griješiti prema čovjeku je opasnije, jer kada se o Njega ogriješimo i zatražimo oprost od Allaha dž.š., on će primiti iskrenu tevbu. No, grijehove koje činimo jedni prema drugima prepušta na oprost nama. Zato je opasnije narušiti međuljudske odnose zato što to može dovesti u pitanje naša dobra djela. Ako smo se ogriješili o nekog čovjeka, od njega moramo tražiti halal. Ozbiljna je stvar sa ovog svijeta otići bez hlalala. Svako ko je imao narušene međuljudske odnose na Sudnjem danu će bankrotirati, u smislu da će njegova dobra djela biti pripisana onima koje je oštetio, ogovarao ili uvrijedio. Zbog toga kad nekoga ogovaramo, mi činimo korist njemu – ističe ef. Čamdžić.

Govoreći o suštini ramazana, ef. Čamdžić je kazao da nas post uči samodisciplini i podstiče na činjenje dobra.

  • Nama ne nedostaje znanja o vjeri. Svi dobro znamo šta je halal, a šta haram. Međutim, nama nedostaje ubjeđenja da to što je haram ne smijemo činiti, odnosno da s druge strane žurimo dobročinstvu. Ramazan je prava prilika da imanski osnažimo sebe u suprotstavljanju grijehovima. Zadaća posta nije da bude sam sebi svrha, već da se okanimo ružnog govora, laži i zabranjenih postupaka. Ne može se živjeti sretno ako je u srcu zavidnost. Vjernik ne zavidi ako je neko bolji od njega, već to koristi kao inspiraciju da se takmičimo u dobru. Nemoguće je nekome nešto zabraniti, ako taj neko sam sebi ne zabrani. Do nas je hoće li devijacije dominirati u društvu ili će biti marginalna pojava. To možemo korigovati mijenjanjem našeg ponašanja. Post nam pomaže da pod kontrolu stavimo strasti i nagone, da sebe samodiscipliniramo. To postižemo bogobojaznošću koji nas čini jakim da se odupremo haramu. Allah dž.š. nam je dao razum da razlučimo šta je dobro, a šta loše, te da odlučimo koji put odabrati. Bolji put je uvijek teži i zato ima veću zahtjevnost. Sve užitke koje nam je Uzvišeni Allah dž.š. dopustio moramo staviti u postavljene granice – poručio je ef. Čamdžić.

Dodaje da svaka rasprava koja nema za cilj pronaći rješenje treba biti napuštena i izbjegnuta.

Rasprava ima smisla ako je njen cilj naći najbolje rješenje. Ljudi su slobodni misliti i predlagati najbolje rješenje o nekoj temi. Međutim, rasprava radi rasprave je itekako opasna. To vodi udaljavanju i sukobima. Svi hoćemo da budemo pobjednici u raspravi i to nas danas dovodi do antagonizama. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Ko napusti raspravu makar bio u pravu, Allah dž.š. će mu sagraditi kuću na vrhu dženneta”. Stoga iskoristimo ovaj ramazan da radimo na sebi i svojoj plemenitosti – zaključio je ef. Čamdžić.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *