Press "Enter" to skip to content

EFENDIJA HASAN IZ VIŠEGRADA: PREKINULI SMO TERAVIJU KAKO BISMO POMOGLI FADILU I AJŠI

U vrijeme klanjanja teravije džematlije iz Višegrada prekinule su namaz kako bi pomogle komšijama Fadilu i Ajši Memišević, koji su brutalno pretučeni i opljačkani u selu Omeragići, piše Avaz.

O ovoj temi, ali i aktivnostima u ramazanu razgovarali smo s Hasanom ef. Skorupanom, glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Višegrad.

Džemat uznemiren

Sada se trebaju oglasiti institucije BiH u okviru kojih se nalaze i nadležnosti entiteta RS. Najbolji bi bio njihov odgovor. Ljudi koji su preživjeli ubijanja, stradanja, silovanja najedanput su dobili te iste slike, iste autore, prepoznali su na Fadilu i Ajši urezane tragove mučenja i zločina – kaže u razgovoru za „Avaz“ ef. Skorupan.

Dodaje kako je džemat dosta uznemiren. Naglašava da su dobili veliku podršku MIZ Višegrad, Muftijstva goraždanskog i Rijaseta IZBiH.

– Svi smo bili na okupu, reagirali smo na vrijeme. Voljeli bismo da se to nije desilo, mnogo nas je uzdrmalo. Ovo je čin pojedinca, a ne sistema – mišljenja je ef. Skorupan.

Objašnjava nam da su, iščekujući iftar i teraviju, doživjeli emocionalni šok i bol.

Šok i bol

– Prekinuli smo teraviju kako bismo pomogli Fadilu i Ajši. Želim da vjerujem da je ovo bilo iz koristoljublja, ali smatram da institucije trebaju odraditi svoj dio posla i zaštititi Fadila i Ajšu, ali i sve ostale fadile i ajše – naglašava ef. Skorupan.

Govoreći o aktivnostima koje se dešavaju na području MIZ Višegrad, kaže nam da su u ramazan ušli punim plućima.

– Na četiri mjesta se klanjaju teravije, organiziraju se iftari i druženja nakon teravije, uz muhabet i kafu. Željni smo druženja nakon pandemije. Organizirali smo nekoliko iftara i posjećenost džamija do ove nemile situacije je bila velika – navodi ef. Skorupan.

Blagost duše

Post je, govori nam ef. Skorupan, najveći ibadet te se vjernici u ramazanu čiste od svih loših navika i preispituju sebe.

– Ramazan je blagost duše, blagost naših mahala, naših kuća… Dakako je tu da, prevashodno, oplemeni nas, kao ljude, da budemo čestiti i da tragamo za onim što je dobro, a kako bismo se svojim djelima približili uzvišenom Gospodaru – kaže ef. Skorupan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *