Press "Enter" to skip to content

EFENDIJA PURDIĆ ODGOVORIO NA PITANJE, DA LI JE OSOBA KOJA IMA KREDIT DUŽNA DA DAJE ZEKAT

Posljednja trećina mjeseca Ramazana svake godine aktivira pitanje prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra od vjernika u Bosni i Hercegovini i regionu.

Jedina institucija koja organizovano prikuplja ovaj obavezni vid izdvajanja od vlastitih prihoda je Islamska zajednica.

Dugogodišnji efendija u Australiji Ismet Purdić odgovorio je na pitanje koje je dobio od svojih pratitelja.

DA LI JE OSOBA KOJA IMA VELIKI DUG (KREDIT ZA KUĆU ILI BIZNIS) S VEŠEGODIŠNJIM ROKOM OTPLATE, DUŽNA DA DAJE ZEKAT

Obzirom da je zekat godišnja obaveza, tako se i dugovanja s višegodišnjom otplatom, tretiraju kao godišnji dug u onom iznosu koji se treba isplatiti – vratiti na nivou godine, tj. ako dužnik vrati godišnji dio duga i poslije toga mu ostane novca (ušteđevine, zarade, … ) koji je prekogodinio u iznosu nisaba ili većem, on je šerijatski obaveznik davanja zekata.

Npr. osoba ima dug od 100 hiljada s otplatom na deset godina, pa godišnje vraća 10 hiljada, i pored toga, nakon što isplati godišnji dug, ima ušteđevine 8 hiljada, što je više od nisaba – mjere na koju se izdvaja zekat, i ta suma novca od 8 hiljada je prekogodinila u njegovom posjedu (prošao je havl – hidžretska godina), u tom će takva osoba, na pomenutih osam hiljada ili više na dan davanja zekata, dati 2.5% u korist zekatskih kategorija – primaoca.

Ako kažemo suprotno, da osoba nije dužna davati zekat, onda bi uskratili siromahe i one koji primaju zekat za njihova prava time što bi odobravali ljudima da se zadužuju i tako po deset ili dvadeset godina ne daju zekat.

A Allah najbolje zna.

Imam Ismet ef. Purdić, prof šerijatskog prava i član Australskog vijeća za fetve

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *