Ekskluzivno: Putin i Erdogan zaustavljaju referendum

Ruski predsjednik Vladimir Putin vrlo vjerovatno će sugerisati Miloradu Dodiku da odustane od održavanja referenduma najavljenog za nedjelju 25.spetembra. Ovu informaciju portalu 24sata.info potvrdila su nekolika izvora iz međunarodne diplomatije, i iz našeg ministarstva vanjskih poslova. Sličnu mogućnost potvrdili su i neki od izvora bliskih bh.diplomatiji u Moskvi. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je otvoreno od predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da Putina uvjeri da zaustavi održavanje referenduma na kojem Milorad Dodik i dalje ustrajava.

-Budući da su odnosi Erdogana i Putina u uzlaznoj putanji, turski predsjednik je obećao Izetbegoviću da će uticati na to da održavanje referenduma u RS bude obustavljeno, rekao nam je izvor uz napomenu kako je Erdogan na sebe preuzeo takvu mogućnost kao svoju obavezu

Podsjetimo, portal 24sata prije dva dana je jedini i najavio mogućnost da će referendum biti otkazan. Ovo sada je, međutim, gotovo i potvrda da smo bili na pravom tragu informacija koje su nezvanično procurile iz Washingtona i Banjaluke. Za razliku od tadašnjeg nezvaničnog saznanja o mogućnosti odgađanja referenduma, ovaj put je gotovo i zvanično to da će referendum biti ne samo odgođen, nego i zabranjen.

Da cijela priča ide upravo ovim smjerom potvrdile su i najave iz političkih stranaka u manjem bh.entitetu koje sve glasnije izlaze sa stavovima da je Dodikova priča o referendumu samo pokušavaj spašavanja SNSD-a uoči održavanja lokalnih izbora. Kako će Dodik odreagovati na savjete i sugestije koje će mu Putin uputiti u Moskvi teško je zaključiti.

Ono što je izvjesno jeste činjenica da će predsjednik manjeg bh.entiteta i lider SNSD-a nastaviti s kockanjem do samog kraja. I samo odgađanje referenduma značio bi Dodikov politički poraz od kojeg ne bi bilo oporavka, a njegova zabrana i definitivni politički kraj i Dodika i SNSD-a. Ukoliko se iz Moskve vrati spreman da uđe u avanturu s referendumom koji je već i prije nego je počeo proglašen ništavnim i nevažećim, odnosno neobvezujućim, onda se njegova odlazak u Moskvu i povratak iz nje može okarakterisati kao Dodikov posljednji politički salto i valcer.
IZVOR: 24sata.info

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara