Press "Enter" to skip to content

Ekstremni desničar nastavio s provokativnim paljenjem Kur’ana, pastor koji ga je ometao crkvenim zvonima će biti kažnjen

Dobio odobrenje od policije da spali Kur’an, pastor stao u zaštitu muslimana
Ekstremni desničar nastavio s provokativnim paljenjem Kur’ana u Švedskoj i uživa zaštitu policije
Stockholm
Nakon prekjučerašnjeg sličnog incidenta u Linkopingu, Rasmus Paludan, vođa danske krajnje desničarske Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), jučer je novom provokacijom spalio Kur’an u prisustvu policije na javnom mjestu u kvartu Rinkeby u glavnom gradu Švedske Stockholmu, javlja Anadolu Agency (AA).

Incident se dogodio u četvrti u kojoj živi brojna muslimanska zajednica i to nakon džuma-namaza, kada su vjernici izašli iz centra, a Paludan je spalio Kur’an u prisustvu nekoliko stotina policajaca. Za to je prethodno dobio dozvolu od policije.

Nedugo zatim, Paludan je nastavio s provokacijama i pokušao spaliti još jedan Kur’an, na šta je reagirala okupljena grupa građana. Okupljeni su tražili od policije da udalji Paludana, ali policija nije reagirala, baš kao ni sinoć u Linkopingu.

Demonstranti su potom počeli bacati kamenice na policiju, a uhapšeno je osam demonstranata.

Paludan je ranije slične provokacije i incidente izazivao i u švedskim gradovima Jonkopingu, Norkopingu i Linkopingu.

S druge strane, u Jonkopingu je pokrenuta je istraga protiv pastora Fredrika Hollertza, koji se tereti za sabotiranje javnog skupa, a samo zato što je zvonio zvonima crkve Roslatt kako bi spriječio Paludanov uvredljivi govor o islamu i njegovu provokaciju paljenja Kur’ana.

U izjavi za list “Expressen“, Hollertz je naveo da neće dozvoliti da propada okruženje u kojem ljudi iz različitih religija žive zajedno.

“Zvonio sam da blokiram predstavu ovog čovjeka. Policija je izjavila da je to nezakonito i pokrenula istragu protiv mene. Ako dobijem kaznu, mnogi su mi rekli da će mi pomoći da je platim“, rekao je Hollertz.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *