Press "Enter" to skip to content

EMOTIVNO GOSTOVANJE EFENDIJE DŽAFEROVIĆA: DOŠAO SAM U KOZARAC DA ŽIVIM, A NE DA KUPAM MRTVACE I KLANJAM DŽENAZE

Ramazan je vrijeme kada otvaramo svoja srca i vrata svojih domova onima koje posebno volimo i koji su nam dragi.

Posebni su ramazani bili u Kozarcu, tom malom mjestu, danas pomalo zaboravljenom, prisjeća se s sjetom u glasu Sakib ef. Džaferović.

  • Kozarac kao čaršija, sa svojih 22.000 stanovnika. Bila je brojka slična prije rata, sada je 5.000 stalnih, ostale rade vani. U Kozarcu su ubijeni i progonjeni mnogi. Džemat u Kozarcu je jedan čuveni džemat koji je za samo 108 godina promijenio samo trojicu imama. To je tradicija. Moraš biti kvalitetan da bi ostao u jednom takvom džematu, a džematlije to znaju dobro da nagrade – kazuje Sakib ef. Džaferović

Ef. Džaferović se u emisiji “Stil života u islamu” prisjetio i predratnih ramazana.

  • Ja sam u ovaj džemat došao 1982 godine. Sjećam se da sam zatekao 18-ro djece u džematu. Nakon nekoliko mjeseci sam sa mimbera rekao džematlijama : Tako mi Allaha, ako nećete slati djecu, ja ću do ikindije iseliti iz džemata. Ja ovdje nisam došao samo da vam kupam mrtve i klanjam dženaze. Hoću život u ovome džematu. Nakon dvije godine, rat me je zatekao sa 216 djece u tom džematu i 36 u drugom mesdžidu. Meni je danas ponos kad sretnem one koje su tada bili djeca da dovedu svoju djecu da ih učim. Ponos mi je kad dođu da me obiđu. Ponosan sam što ti ljudi uče svoju djecu o ljubavi prema domovini i svom Kozarcu – ističe ef. Džaferović.

Ne zaboravite da je najveće siroče ono koje nema svoje domovine.

  • Danas su ramazani u Kozarcu tako lijepi. Noću su posebne koje se provode u sijelima u zikru. U 14 mjeseta se klanja teravih namaz, u 11 džamija i nekoliko mesdžida. Ipak, sva ta radost je protkana tugom, jer se sjetimo svojih članova porodice kojih sada nema. Posebno je Bajram tužan, kada idemo na šehidsko mezarje – kazuje sjetno ef. Džaferović.

Ramazan je prilika da se oslobodimo onog nagona koji nas često povuče u destruktivnu stranu. Mržnja, zavisnosti i pohlepa je teret kojeg se čovjek mora osloboditi.

Vjerujemo da su počašćene generacije koje su mogle uživati u predavanjima uvaženog efendije Sakiba Džaferovića, nekadašnjeg imama u Kozarcu koji je preživio tri logora.

(Tarik Zerdo)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *