Press "Enter" to skip to content

ENISU B. I NJENO ČETVORO DJECE U NJEMAČKOJ NAPALI NEONACISTI: MORALI SU NAPUSTITI GRAD

Neonacisti iz njemačkog grada Liberoze su pod istragom nakon prijetnji upućenih porodici iz Bosne i Hercegovine, koja je u ovom gradu provela svega četiri dana, nakon čega su bili primorani da se vrate u Berlin.

Naime, Enisa B. je samohrana majka četvoro djece koja doselila u saveznu državau Bradenburg krajem jula. Međutim, nakon višednevnih prijetnji upućenih od mladića sa očiglednim neonacističkim obilježjima, spakovala je svoje stvari i vratila se u Berlin.

Ovaj slučaj je prvi objavio Martin Veseli iz bradenburškog savjetovališta za žrtve desničarskog nasilja na svom tviter profile. Nakon svega par dana, priča se proširila njemačkim medijima.

Enisa B. (33) u Njemačku je došla 2015. godine i dugo je je tražila povoljan stan u Berlinu. Međutim, kada je shvatila da u prijestonici nije ništa toliko prihvatljivo, pronašla je stan u Liberozeu.

I konačno, 27. jula ove godine majka sa djecom dolazi u Liberoze sa nadom u bolji život. Komšije su je dočekale sa dobrodošlicom i sve je bilo u najboljem redu.

“Zaista smo se radovali dolasku u Liberoze”, kaže Enisa B. za njemačke medije. Ali, već sljedećeg dana upoznala je tamniju stranu ovog gradića.

Tokom naredne noći, čovjek u vidno alkoholisanom stanju lupio im je u prozor i počeo da uzvikuje “Sieg Heil”, te da vrijeđa i prijeti porodici. Navodno je i vikao da se se isele. Međutim, noćna mora se nastavila i narednog dana. Dok je Enisa sa poznanikom radila prepravke u stanu, njena 12-godišnja ćerka je otišla u posjetu prijateljici u gradiću pored Liberozea. Po povratku iz posjete, djevojčica je na trgu susrela grupu od šest mladića, dobi od 16 do 20 godina, koji su počeli da je vrijeđaju i upućuju joj rasističke slogane. Ona je panično pozvala majku koja je na trg poslala svog 17-godišnjeg nećaka da doprati djevojčicu kući. Međutim, šestorka je pokušala i njega da zastraši, a čak su ga udarili i sajlom kojom se zaključava bicikl. Njih dvoje su bukvalno pobjegli u stan, ispred kojeg su izašle komšije kako bi ih zaštitili. I dok se situacija naizgled smirila, sve je to bilo kratkog daha. Naime, oni su ponovo počeli da uzvikuju slogane, nakon čega se porodica bukvalno zabarakadirala u stan.

Mladići sa trga su imali jasna neonacistička obilježja, a među njima je bio i sin čovjeka koji je prethodnu noć lupao porodici na prozor, uzvikujući “Sieg Heil”. On je sproveden na saslušanje, ali je rekao da nema ništa sa tim. Kako prenose mediji, ovaj 45-godišnjak je poznat pod nadimkom “Hitler”.

Policija sprovodi detaljnu istragu te je podnijela prijave zbog napada na Enisinog maloljetnog rođaka. Enisa B. je tako, nakon svega četiri dana, odlučila da se odmah vrati za Berlin jer prije svega želi da zaštiti svoju djecu. Trenutno, dok traže novi stan, borave kod porodičnih prijatelja. Martin Veseli na kraju kaže da je krajnji cilj prijetnji i napada bio da se majka sa djecom odseli iz grada, prenose Nezavisne.

“Krajnje je vrijeme da se ovakvim neljudskim postupcima stane u kraj”, rekao je on za njemačke medije.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *