Erdoan: Mjere Austrije vode svijet u rat krsta i polumjeseca

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan osudio je odluku austrijskih vlasti o pokretanju istrage protiv desetine muslimanskih sveštenika i zatvaranju sedam džamija.

“Plašim se da mjere koje je preduzeo premijer Austrije vode svijet u rat krsta i polumjeseca. Oni su izjavili da će protjerati imame. Kako to ostaviti bez odgovora? Nećemo sjediti krštenih ruku”, izjavio je Erdoan.

Vlada Austrije objavila je u petak da je donijela odluku o protjerivanju više imama, a da je 60 imama pod istragom zbog kršenja zakona o islamu koji predviđa zabranu finansiranja iz inostranstva.

Takođe je donijeta odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu “sivih vukova”, a ostalih šest zbog širenja salafizma.

Takođe je donijeta i odluka o rasformiranju udruženja “Arapska vjerska zajednica”, koja je upravljala spornim salafističkim džamijama prenosi sputniknews.

Inače, Vlada Austrije tvrdi da je odluku donijela uz saglasnost islamske vjerske zajednice.

Odluku Vlade pozdravile su sve političke partije u zemlji, ali uz kritiku što je donijeta baš u vrijeme Ramazana, kao i na početku glasanja turske dijaspore za izbore u Turskoj.

Austrijski kancelar Kurz pokušava popraviti odnose s Izraelom

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) stigao je u nedjelju u Izrael i započeo trodnevnu posjetu, tokom koje će pokušati izaći iz diplomatske slijepe ulice u koju je njegova zemlja ušla u odnosima sa židovskom državom zbog nacističke prošlosti krajnje desne stranke u vladajućoj austrijskoj koaliciji.

Austrijsku Slobodarsku stranku (FPOe) osnovali su, nakon Drugog svjetskog rata, bivši nacisti, a stranački vođa i vicekancelar Hajns-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) održava kontakte s ekstremnim desnim grupama.

Kurz je oformio vladu s FPOe-om u decembru, a Izrael je zatim bojkotirao sve kontakte s ministrima iz te stranke i dao naputak izraelskim dužnosnicima da u ministarstvima koje vodi FPOe sarađuju samo s ostalim državnim službenicima.

Kurz, iz političke porodice desnog centra koji ima vrlo strog stav prema migracijskim pitanjima, u nedjelju će posjetiti muzej holokausta “Yad Vashem” u Jerusalemu, sastati se s preživjelima porijeklom iz Austrije i posjetiti Stari grad u Jerusalemu.

U ponedjeljak se sastaje s premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu).

Austrijske ljevičarske stranke, zadruge civilnog društva i židovska zajednica iz Beča kritiziraju FPOe zbog dijeljenja vodećih političkih poslova osobama aktivnim u desničarskim bratstvima koja su prije 1938. pomogla u promicanju antisemitizma i koja još uvijek zagovaraju svenjemački nacionalizam piše Index.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara