Press "Enter" to skip to content

Erdoan: Naučit ćemo Zapad da vrijeđanje svetinja muslimana nije sloboda mišljenja

Najoštrije ćemo reagirati sve dok se ne bude vodila odlučna borba protiv terorističkih organizacija i neprijatelja islama, rekao je

Naučit ćemo Zapad da vrijeđanje svetinja muslimana nije sloboda mišljenja, poručio je u četvrtak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), komentarišući jučerašnje spaljivanje primjerka Kur’ana u Švedskoj.

Erdoan je prisustvovao čestitanju povodom blagdana Kurban-bajrama s članovima Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Istanbulu te je tom prilikom govorio o aktuelnim dešavanjima. Između ostalog je prokomentarisao jučerašnji incident spaljivanja primjerka Kur’ana u Štokholmu, glavnom gradu Švedske.

Žmire na podlost
– Oni koji čine ovaj zločin, koji ga dopuštaju pod krinkom slobode mišljenja, koji žmire na tu podlost, neće ostvariti svoje ciljeve. Najoštrije ćemo reagirati sve dok se ne bude vodila odlučna borba protiv terorističkih organizacija i neprijatelja islama – poručio je Erdogan.

Podvukao je kako je potrebno znati da Turska nikada neće pokleknuti pred politikom provokacije ili politikom prijetnje.

– Mi ćemo na kraju naučiti zapadne spomenike oholosti da vrijeđanje svetinja muslimana nije sloboda mišljenja – zaključio je Erdoan.

Počinitelj osoba iz Iraka
U srijedu je osoba identifikovana kao Salvan Momika, porijeklom iz Iraka, zapalila primjerak Kur’ana pod policijskom zaštitom ispred džamije u Štokholmu.

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur’ana, presudivši da policija nema zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur’ana ranije ove godine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *