Erdogan o zatvaranju džamija u Austriji

AUSTRIJSKA odluka o zatvaranju džamija i pokretanju istraga protiv imama je “odraz islamofobnog, rasističkog i diskriminatornog vala” u toj državi, rekao je u petak glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana.

“Ideološki motivirano djelovanje austrijske vlade krši univerzalne pravne principe”, napisao je Ibrahim Kali na Twitteru.

Protjerivanje prijeti gotovo četvrtini od sveukupno 260 islamskih klerika u Austriji zbog financiranja iz inozemstva, objavila je austrijska vlada u petak, kao najavu snažnije borbe protiv politiziranog i radikalnog islama.

Kancelar Sebastian Kurz objavio je i da će vlasti zatvoriti sedam džamija.

Zatvaranje džamija uključuje i onu u Beču koju vodi turska krajnje desna organizacija, kao i još šest koje vodi arapska vjerska zajednica, rekao je Kurz na konferenciji za novinare.

“U našoj zemlji nema mjesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove” , rekao je Kurz.

Iako austrijski zakon zabranjuje financiranje klerika iz inozemstva, turska organizacija ATIB – kojoj pripadaju imami – zaobišla je zabranu, rekao je ministar kulture Gernot Bluemel čiji resor uključuje i vjerska pitanja.

Naglasio je da je turska džamija zatvorena zbog krajnje desnog ekstremizma te stoga što nema dozvolu za djelovanje od Austrijske islamske zajednice, krovne skupine koja predstavlja muslimane u zemlji.

Arapske džamije zatvorene su zbog salafističkih stavova koji se propovijedaju, dodao je.

Index.hr

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara