Press "Enter" to skip to content

Erdogan: Putin mi je dao do znanja da je spreman da se ovo što prije završi

RUSIJA treba vratiti teritorij koji je okupirala Ukrajini ako je cilj uspostaviti održivi mir, rekao je kasno u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. “Ako se želi uspostaviti mir u Ukrajini, naravno, povrat zemlje koja je bila napadnuta postat će jako važan. To je ono što se očekuje”, rekao je Erdogan u intervjuu američkoj televiziji PBS.

“Okupirana područja bit će vraćena Ukrajini”, rekao je Erdogan tijekom intervjua u New Yorku, dodajući da Moskva također treba “vratiti Krim njegovim pravim vlasnicima”. Ankara ne priznaje rusku aneksiju Krima 2014.

Turski predsjednik rekao je također da su Rusija i Ukrajina dogovorile razmjenu 200 zatvorenika. “Uskoro će biti razmijenjeno 200 zatvorenika na osnovu sporazuma strana”, rekao je ocijenivši da se radi o “znatnom” napretku u sukobu.
Erdogan nije iznio druge detalje o sporazumu niti o tome je li riječ o civilima ili vojnicima. Turski predsjednik sastao se s Vladimirom Putinom prošlog tjedna u Samarkandu u Uzbekistanu i rekao da ruski predsjednik hoće “što je brže moguće” završiti rat u Ukrajini.

“Zajedno smo bili u Uzbekistanu, imali smo duge razgovore. Pokazao je znakove da je spreman da se ovo završi što prije. To je bio moj dojam”, rekao je Erdogan.

Turska, članica NATO-a, i dalje održava bliske odnose s Moskvom i Kijevom, a nedavno je pomogla u postizanju dogovora za nastavak ukrajinskog izvoza žitarica. Erdogan je u subotu stigao u New York, gdje se tijekom današnjeg dana treba obratiti Općoj skupštini UN-a.
Index

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.