ERDOGANOV ZET: “Predsjednik je uzeo abdest, klanjao dva rekata namaza i odbio bježati”

Turski ministar energetike, Berat Albayrak, suprug Erdoanove kćerke, koji je u noći vojnog udara bio u društvu predsjednika, ispričao je detalje, kazavši da je bio jako smiren i srdito je odbacio prijedlog jednog od službenika da bude prebačen na jedno obližnje grčko ostrvo.

“On predstavlja velikog vođu”, kazao je Albaryak.

On navodi da su te noći, dok su sjedili zajedno, na porodičnom sijelu, dobio telefonski poziv u kome mu je rečeno da je moguće da je u toku vojni udar u Turskoj. Tada je u posebnu sobu izdvojio predsjednika Erdoana i obavijestio ga o situaciji: “Tada je predsjednik pokušao kontaktirati telefonom šefa obavještajne službe, načelnika generalštaba i premijera Binaliya, stupivši u kontakt s posljednjim, te smo se uvjerili da je u toku vojni udar.”

Albayrak je ispričao da su odmah kontaktirali i namjesnika oblasti Istanbula i druge dužnosnike, a da je kontaktiran i komandant Prve armije, koji je potvrdio da pučisti rade mimo lanca komande i da iza toga ne stoji cijela vojska, što je olakšalo suprotstavljanje vojnom udaru.

Govoreći o stanju predsjednika Erdoana, Albayrak je kazao: “U noći vojnog puča, predsjednik se abdestio, klanjao dva rekata namaza, a onda se okrenuo aktivnostima rukovođenja slamanja vojnog udara.”

“U slučaju da je Istanbul bio preuzet od zavjernika udara imali smo četiri druge alternative, Bodrum, Dalaman, Izmir i Aydin”. Odredište je zapravo odlučio predsjednik u posljednjoj minuti, dodao je on.

Turski narod je napisao svoju uspješnu priču kazao je on dodajući: “Sa historijske tačke to će biti događaj koji neće biti zaboravljen mnogo godina. Historija nije doživjela nikada ranije ovakav događaj”.

IslamBosna.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara