Press "Enter" to skip to content

Escobar: Putinu je zanimljiv Zapadni Balkan, posebno jedna država

Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu zbog čega Sjedinjene Američke Države (SAD) i euroatlantski partneri treba da unaprijede kolektivne napore da se suprotstave neprijateljskim akcijama predsjednika Rusije Vladimira Putina, ocijenio je za Vijesti zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.
On kaže da ista pogrešna ideologija pokreće Kremlj da uspori i spriječi euroatlantske integracije Balkana.

”Putin ne prihvata poredak zasnovan na pravilima koja vladaju svijetom od Drugog svjetskog rata da zemlje treba da imaju mogućnost da biraju sopstvenu vanjsku politiku i da prave sopstvene saveze. Njegov rat protiv Ukrajine je rat protiv te premise. Ta ista pogrešna ideologija je ono što pokreće Kremlj da uspori i spriječi euroatlantske integracije Balkana”, rekao je Escobar odgovarajući na pitanje koliko je jak utjecaj Rusije na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, Rusija je dugo bila destabilizujuća sila i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, naprimjer “podržavajući pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. i stalne napore da se podstaknu tenzije u Bosni i Hercegovini”.

”Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu. Sjedinjene Države koje rade sa euroatlantskim partnerima treba da unaprijede naše kolektivne napore da se suprotstave Putinovim neprijateljskim akcijama, posebno upotrebi hibridnog ratovanja, kao što su cyber napadi i dezinformacije”, kazao je Escobar.

Podsjeća da su organizacije za nadzor medija kritikovale ruske medije Russia Today (RT) i Sputnjik koje sponzoriše Rusija zbog, kao navodi, obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija.

”Crna Gora treba da slijedi vodstvo EU i da u potpunosti primijeni sankcije na RT i Sputnjik, koji šire opasne dezinformacije i propagandu u pokušaju da opravdaju Putinov ničim izazvan rat”, rekao je Escobar.

Sjedinjene Države su, kako je kazao, sa zadovoljstvom vidjele da sve vlade Zapadnog Balkana podržavaju Ukrajinu i glasaju za specijalnu rezoluciju Generalne skupštine UN-a protiv ruske invazije.

Vlada Crne Gore, koja se pridružila sankcijama Evropske unije (EU) protiv Rusije, još nije donijela potrebne odluke da bi ih provela u praksi. Crna Gora je od 4. marta zatvorila vazdušni prostor za ruske avione, ali nije zabranila ruske državne medije.

Vlada se još nije izjašnjavala po pitanju zamrzavanja ruske imovine u Crnoj Gori.

Početkom prošle sedmice Vlada Ruske Federacije uvrstila je Crnu Goru na spisak stranih država i teritorija koje “vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba”. Na listi je od zemalja regiona i Sjeverna Makedonija. Na listi nema Kosova koje je uvelo sankcije Rusiji, ali čiju nezavisnost Moskva ne priznaje.

Eskobar kaže da vjeruje da je konstruktivan dijalog između političkih aktera i civilnog društva od suštinskog značaja i da će pomoći Crnoj Gori i regionu da ostvare svoje aspiracije.

”Istovremeno, apelovao bih na sve na Zapadnom Balkanu da pozovu predsjednika Putina na odgovornost zbog njegove odluke da stvori nehumane patnje narodu Ukrajine, od kojih mnogi imaju duboke veze sa Rusijom i od kojih mnogi također ispovijedaju duboku pravoslavnu vjeru. Kako se ova humanitarna katastrofa odvija, dok se broj civilnih žrtava povećava, morate se zapitati, za šta je Putin sposoban negdje drugo, uključujući i Zapadni Balkan”, rekao je Escobar, komentarišući Rezoluciju koju je usvojio Evropski parlament prošle sedmice.

Rezolucijom EP, između ostalog, izražava se zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine da promoviše Rusiju kao zaštitnika tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ojača odnose između države i crkve.
Raport

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *