Press "Enter" to skip to content

Europska zemlja poslala poruku građanima: “Bit ćete upozoreni 72 sata unaprijed”

Norveški ministar odbrane Odd Roger Enoksen poručio je građanima da bi, u slučaju nuklearne katastrofe u Ukrajini, radioaktivni materijali zbog vjetra mogli letjeli iznad Norveške, piše The Times.

Izvori bliski državnoj odbrani kažu da je ministar rekao građanima da će dobiti upozorenje 72 sata unaprijed za pripremu skloništa.

“Građani će biti upozoreni 72 sata unaprijed kako bi bunkeri bili spremni za korištenje. Ako ih sad koriste za skladištenje, moraju što prije napraviti plan kako bi iz njih iznijeli sve nepotrebne stvari”, rekao je izvor blizak ministru.

Poručio im je i da pripreme zalihe lijekova za zračenje za djecu te im je preporučio Jodix, lijek za blokiranje štitnjače koji se koristi u slučaju nuklearnog zračenja. Savjetuje građanima i zalihe hrane za barem tri dana kako bi se donekle osigurali.

Upozorenja nisu povezana sa strahom od nuklearnog rata, nego se izdaju zbog opreza oko nuklearnih elektrana u Ukrajini i mogućim nesrećama.

“Ovi potezi povezani su s nuklearnim elektranama u Ukrajini i nesrećama koje smo vidjeli, a ne prijetnjom nuklearnog rata. Ukrajina ima najveću proizvodnju nuklearne energije u Europi i ako se dogodi nesreća, kao što je bio slučaj s Černobilom, svi u zapadnoj Europi bit ćemo pogođeni ako vjetar krene u ovom smjeru.

Norveška je i godinama poslije primjećivala posljedice Černobila. Ljeti zapravo možemo vidjeti pepeo od zapaljene trave u Ukrajini”, upozorava ministar, piše Index.hr.

“Iako Rusija i Norveška već nekoliko desetljeća imaju relativno bliske odnose, rat koji je pokrenuo Vladimir Putin označio je prekretnicu. Bojim se da bi to moglo još dugo trajati”, rekao je Enoksen te otkrio da je Norveška odlučila kupiti još zrakoplova, tenkova i podmornica te pojačati domovinsku gardu, prenosi “Radiosarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *