Eutanaziran 104-godišnji australski naučnik kojem je jedina rođendanska želja bila da umre

 

David Gudal (Goodall), 104-godišnji australski naučnik, eutanaziran je u Švicarskoj.

Njegova jedina rođendanska želja bila je da umre.

– U posljednje vrijeme mi nije bilo ugodno živjeti. Drago mi je što sam stigao u Basel, a bit ću još zadovoljniji kada moje putovanje bude završeno. Imam mogućnost da se oprostim. Žao mi je što sam svojoj porodici morao reći zbogom, ali šta je, tu je – rekao je Gudal prije nego što je eutanaziran.

Na pitanje novinara je li siguran da se i dalje želi držati svog plana, rekao je: “Da, zbog toga sam ovdje. Moj izbor je da okončam svoj život i radujem se tome.”

David je rođen u aprilu 1914. godine u Londonu.

Kao profesor predavao je u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji.

Avaz.ba

Objavljen snimak 104-godišnjeg naučnika kako pjeva od sreće što će uskoro umrijeti

Australski naučnik koji se odlučio podvrgnuti eutanaziji u Švicarskoj, jer to u njegovoj domovini nije dopušteno, otpjevao je u srijedu novinarima pjesmu i rekao da nestrpljivo čeka smrt u švicarskoj klinici u roku od 24 sata.

David Gudal (Goodall, 104) ne boluje od neke terminalne bolesti, ali je ocijenio da mu se kvaliteta života srozala i zato je vrijeme za odlazak. ”Sky News” objavio je snimku njegove nove izjave.

Sretan sam što ću sutra skončati

– Ne želim više živjeti – rekao je pred okupljenim novinarima i TV kamerama u jednom hotelu u Baselu.

– Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila – dodao je, ne skrivajući radost.

Na pitanje koju bi muziku izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Betovenova (Beethoven) simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom, što je dočekano pljeskom.

Gudalu nije bilo dopušteno potpomognuto samoubistvo u Australiji i morao je doputovati u Švicarsku.

– Radije bih skončao u Australiji, stvarno žalim što Australija kasni za Švicarskom u pitanju prava na smrt – objasnio je.

Nezakonito samoubistvo u većini zemalja

Stogodišnjak se nada da će zanimanje medija za njegov slučaj potaknuti Australiju i druge zemlje da razmotre svoja zakonodavstva.

Gudal je neuspješno pokušao počiniti samoubistvo početkom godine.

Potpomognuto samoubistvo je nezakonito u većini zemalja svijeta i bilo je potpuno zabranjeno u Australiji dok ga nije legalizirala država Viktorija.

 

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara