Press "Enter" to skip to content

Evo koliko su naoružanja prethodnih godina kupile zemlje u regionu

Hrvatska nabavlja američka oklopna pješadijska vozila tipa Bredli, a nedavno je za remont deset letelica platila više od 30 miliona dolara.

Mađarska je za 500 miliona eura naručila rakete i nove helikoptere. Rumunija se naoružava sistemima “patriot”, kao i Bugarska, koja je kupila osam borbenih aviona F-16.

Osim nabavke šest migova, iz Rusije je u Srbiju krajem jula stigao dio donacije od ukupno 30 modernizovanih tenkova E72, i isto toliko oklopnih vozila pješadije.

Do kraja godine očekuje se isporuka sedam ruskih helikoptera MI35 i MI17.U planu je i modernizacija PVO sistemima “Buk 2” i “Pancir”. Naoružava se i vojska BiH. Prvi kontigent stigao je iz Amerike, dva polovna helikoptera “Hjui 2”.

Zahvaljujući svojoj politici vojne neutralnosti, Srbija oružje nabavlja i na “istoku” i na “zapadu”. Sam predsjednik Srbije Aleksandra Vučić je rekao da se Srbija isključivo rukovodi ekonomskom logikom i kada kupuje vojnu opremu i oružje.

Može li to da bude opterećujuće za zemlju koja želi da očuva svoju suverenost i sa strane istoka I sa strane zapada? Da li Srbiju ta neutralnost mnogo više košta? Da li je u toku regionalna trka u naoružanju?

bhdijaspora.net

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Zabranjeno kopiranje!