Press "Enter" to skip to content

EVO ŠTA VAM TREBA AKO ŽELITE ZAMIJENITI BOSANSKOHERCEGOVAČKU VOZAČKU DOZVOLU ZA NJEMAČKU

Strana vozačka dozvola u Njemačku mora biti zaminjena u roku 6 mjeseci, u ovom slučaju pišemo o vozačkoj dozvoli izdatoj u Bosni i Hercegovini. Nakon tog perioda ne smijete voziti sa bosanskohercegovačkom vozačkom dozvolom jer vašu vozačku dozvolu nakon šest mjeseci tretiraju nevažećom.

Prije nego što pokrenete proces zamjene vozačke dozvole, uvjerite se da vaša vozačka dozvola nije istekla.

Za bosanskohercegovačku vozačku dozvolu u Njemačkoj priznate su kategorije A, A1 i B. Ostale kategorije kao ni KOD 95 nisu priznati.
NAPOMENA: Ako ste izvršili zamjenu vozačke dozvole sa BiH na Hrvatsku, u Njemačkoj vam priznaju samo kategorije A i B – dok ostale kategorije nisu priznate. Razlog je taj što, iako imate vozačku dozvolu prepisanu u Hrvatskoj, stoji oznaka BiH što znači da je vozačka dozvola izdata u BiH.

Da biste bosanskohercegovačku vozačku dozvolu zamjenili u Njemačkoj, potrebno vam je:
Vozačka dozvola izdata u BiH,
Dokaz o prijavi boravka (Meldebescheinigung),
Pasoš
Biometrijska fotografija 35×45 mm,
Najjednostavnije vam je posjetiti ADAC, odnosno njemački autoklub. U ADAC-u će te izvršiti prevod vozačke dozvole i platit će te oko 55 eura. Zatim je potrebno sa prevodom otići u ured za vozačke dozvole (Führerscheinstelle) u gradu u kojem ste prijavljeni i u toj ustanovi podnijeti Zahtjev za zamjenu vozačke dozvole. Vjerovatno će vam biti potreban termin kako biste predali zahtjev za Umschreiben einer ausländischen Führerscheins – prevedeno na Bosanski jezik – prepis strane vozačke dozvole.

Dakako, pri predavalju Zahtjeva za zamjenu vozačke dozvole morate priložiti gore navedene dokumente i platit će te, naravno, oko 60 eura.
U nekim gradovima sve se može završiti u ADAC, pa je stoga ADAC svakako vaša prva stanica kod zamjene bosanskohercegovačke vozačke dozvole u Njemačkoj.

Prema našim informacijama, cjelokupna procedura koštat će vas između 110 i 160 eura. Procedura zamjene traje u prosjeku oko 30 dana piše GPM

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *