Press "Enter" to skip to content

Evo što se mijenja u vašem tijelu ako prestanete konzumirati mlijeko

“ODRASLI ne trebaju mlijeko”, smatra dijetetičarka Amy Shapiro. “Mlijeko nije bitan sastojak u prehrani odraslih i danas postoje mnoge zamjene koje su obogaćene kalcijem i drugim vitaminima koje ste možda redovito dobivali iz mlijeka.”

Bez obzira volite li piti mlijeko ili ne, ono nije obavezan dio prehrane, tvrde stručnjaci. Možda nudi izvrstan izvor kalcija, vitamina A i vitamina D, ali ako te hranjive tvari dobijete iz druge hrane, i dalje možete zadovoljiti svoje dnevne potrebe, rekla je Shapiro. Ovo bi mogle biti posljedice potpunog izbacivanja mlijeka iz prehrane:

Vjerojatno ćete uočiti poboljšanje izgleda i zdravlja kože
“Nakon što prestanete konzumirati mlijeko, možda ćete primijetiti poboljšanje vaše kože, manje akni ili ekcema”, kaže Shapiro. Dok su akne i kožna oboljenja najčešće nasljedna, neke komponente mlijeka također mogu igrati ulogu u njihovoj pojavi.

Možda će vam oslabjeti kosti
Prema Shapiro, ako izbacite kravlje mlijeko, a ne dobivate kalcij iz drugih izvora, to može dovesti do krhkih kostiju kod nekih osoba. Možete nastaviti održavati svoje kosti jakima dobro uravnoteženom prehranom, tjelovježbom i uključivanjem obilja izvora vitamina D.

Imat ćete bolje cjelokupno zdravlje crijeva
Uklanjanje mlijeka iz vaše prehrane moglo bi pomoći u kontroli mnogih probavnih smetnji, kao i podržati bolje zdravlje crijeva. Također ćete možda manje biti naduti, kaže Shapiro.
Možda ćete imati problema s imunološkim sustavom
Mliječni proizvodi sadrže značajne količine vitamina B12, koji je neophodan za poticanje snažnog imunološkog sustava i podršku vašem tijelu u borbi protiv bakterija.

Imat ćete manje promjena raspoloženja
U prosječnoj čaši mlijeka ima 60-ak hormona, kako kaže dr. Mark Hyman, a to uključuje organsko, sirovo mlijeko i mlijeko bez goveđeg hormona rasta. Zbog hormona u kravljem mlijeku, njegovo redovito pijenje može povećati prirodne hormone koji već postoje u vašem tijelu i na kraju uzrokovati promjene raspoloženja.

Neophodni tjelesni spolni hormoni (estrogen i testosteron) drastično se mogu poremetiti. Provedene su neke studije koje se bave ovim efektom, ali jasno je da treba provesti više ispitivanja.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *