Press "Enter" to skip to content

EVO ZAŠTO JE OVA UKRAJINKA PRIMILA ISLAM U RAMAZANU OVE GODINE

Pod dojmom ezana (islamskog poziva na molitvu) tijekom svog posjeta Turskoj, Ukrajinka se preobratila na islam dok je trajao ramazan, islamski sveti mjesec suosjećanja i međusobnog razumijevanja.

Dok je Daria Yaroshenko jela u restoranu tijekom svog posjeta povijesnom okrugu Iznik u sjeverozapadnoj pokrajini Bursa sa svojim suprugom, čula je poziv na molitvu koji je dolazio iz crkve Aja Sofije, također poznate kao Orhanova džamija.

Yaroshenko, koja je bila fascinirana ezanom, zatim je sa suprugom otišla u džamiju i susrela mujezina Osmana Çakmaka, koji je učio ezan. Izjavljujući da je poželjela preći na islam nakon što je čula ezan, Yaroshenko je za Anadolu Agency (AA) rekla da ju se jako dojmio mujezinov glas.

“Osjetila sam da nešto drhti u meni. Istraživala sam Kur’an na internetu i onda sam odlučila postati muslimanka”, rekla je.

Ukrajinka trenutno živi u sjeverozapadnom gradu Yalova i promijenila je ime u Derya nakon što je prešla na islam.

Ističući da je jako pogođena tekućim ratom u Ukrajini, Yaroshenko je rekla da je zabrinuta za svoje rođake. Dodala je da će se vratiti u svoju zemlju kada rat završi.

Rusko-ukrajinski rat, koji je započeo 24. veljače, izazvao je međunarodni bijes, a Europska unija, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, među ostalima, uvode oštre financijske sankcije Moskvi. Najmanje 1480 civila ubijeno je u Ukrajini, a 2195 je ozlijeđeno, prema procjeni Ujedinjenih naroda, a strahuje se da je stvarna brojka daleko veća. Više od 4,24 milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milijuni su interno raseljeni, prema Visokom povjereniku UN-a za izbjeglice.

U međuvremenu, muftija iz Iznika Üzeyir Yavaş rekao je da ih je Yaroshenko kontaktirala nakon što je bila impresionirana ezanom. “Iznimno smo sretni zbog ovog prekrasnog događaja koji se dogodio u svetom mjesecu ramazanu”, rekao je Yavaş, dodajući da su Yaroshenki poklonili i Kur’an.

“Čestitamo našoj sestri, njenom mužu i našem mujezinu koji je učio ezan. Dobro učenje namaza može dovesti do ovako divnih događaja”, rekao je.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *