Press "Enter" to skip to content

FINCI OPET NAJSREĆNIJI NA SVIJETU, POGLEDAJTE GDJE JE NA LISTI BIH

Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, pokazuje Svjetski izvještaj o sreći objavljen u ponedjeljak.

Izvještaj, koji se bavio i učincima krize izazvane korona virusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju naučnici u SAD na osnovu anketa Instituta Gallup.

Prema izvještaju, nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Hrvatska se nalazi na 48. mjestu, iza Japana i ispred Brazila, a BiH je na 71. mjestu od ukupno 137 obuhvaćenih zemalja.

Među susjednim zemljama najsretnija je Slovenija na 22. mjestu, Italija je 33., Srbija 45., a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mjestu Svjetskog izvještaja o sreći.

Pri dnu ljestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Avganistan i Liban dvije su najnesretnije zemlje svijeta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Naučnici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala “izuzetno otporna” uprkos pandemiji kovida-19, s globalnim prosjecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama prije pandemije od 2017. do 2019.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *