Press "Enter" to skip to content

(FOTO) IZNAD JADRANA SE POJAVIO MISTERIOZNI CRVENI PRSTEN

Fenomen je poznat kao emisija svjetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetskih impulsa, ili skraćeno ELVE

Iznad središnje Italije i hrvatskog dijela Jadrana u noći 27. marta mogao se vidjeti golemi prsten crvene svjetlosti koji je izgledao poput scene iz naučno-fantastičnih filmova, piše National Geographic. O neobičnoj pojavi izvijestili su brojni svjetski mediji.

Iako je prema riječima svjedoka ovaj fenomen trajao vrlo kratko, fotograf Valter Binotto uspio je snimiti fotografije koje su postale viralne i pokrenule hrpu teorija. Ubrzo su se javili i naučnici koji su objasnili o čemu se radi.

Fenomen je poznat kao emisija svjetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetskih impulsa, ili skraćeno ELVE, prenosi Index.hr.

Promjer kruga u ovom slučaju iznosio je 360 ​​km, a predstavlja vrstu poremećaja koji nastaje u stratosferi ili mezosferi uslijed intenzivnog elektriziranja grmljavinskih oluja. Drugim riječima, kada elektromagnetski impulsi munje pogode ionosferu Zemlje u njenim gornjim dijelovima, pojavljuje se crvena svjetlost.

Pojava je prvi put snimljena 1990. jer je uglavnom vidljiva samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima NASA-inih kamera, ali da je najbolja slika sa Zemlje. Sve to zahvaljujući oluji koja je pogodila Anconu i proizvela snažne električne udarne valove.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *