Press "Enter" to skip to content

(FOTO) OBJAVLJENA FOTOGRAFIJA REISA KAVAZOVIĆA IZ LOGORA HVO-A 1993 GODINE

Autentičnost fotografije nije potvrđeno, ali se zna da je reis Kavazović bio zatvoren u logor HVO-a

Izjava reisa Huseina ef. Kavazovića o spremnosti da se “ova zemlja brani oružjem ukoliko padnu njene institucije” izazvala je buru reakcija u domaćoj javnosti.

– Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, rekao je reis Kavazović, “a ako one padnu, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, referirajući se na 1992. godinu kada je prvi agresorski udar bio fokusiran upravo na institucije BiH.

Ove izjave posebno su naljutile SNSD i HNS koji su žestoku osudili Kavazovićeve stavove nazvavši ih ratnohuškačkim. I dok se u javnosti raspravlja o njegovoj izjavi, na društvenim mrežama se pojavila reisova navodna fotografija iz HVO-ovog logora Turija u blizini Konjica.

Autentičnost fotografije nije potvrđena, ali je javnosti svakako poznato da reis Kavazović zaista jeste bio zarobljen u logoru HVO-a.

On je, kao tadašnji tuzlanski muftija, tokom maja 1993. godine zajedno sa tuzlanskom delegacijom u kojoj su još bili poslanik Skupštine RBiH dr. Salih Kulenović i Alija Muminović, zarobljen na punktu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Drecelju kod Konjica.

Odvedeni su u logoru Turija, gdje su ostali do oktobra 1993. godine piše Oslobođenje

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *