Press "Enter" to skip to content

Gdje je tačno tačka sreće u vašim grudima: kako da ojačate timus koji se skuplja zbog hroničnog stresa

Hronični stres dovodi do skupljanja timusa – žlijezde koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i cjelokupno zdravlje. Evo vježbe tapkanja kojom možete da ga ojačate!

Zima može biti izazovno vrijeme za mnoge od nas. Sa hladnijim vremenom opadaju vlastite prirodne snage za odbranu od infekcija. U zimskim danima je umor naš čest pratilac. Prisutna je i potreba za jačom hranom da bi se zadržala toplina tijela, a tu su i brojni praznici punih trpeza. Organizam postaje sve više kiseo, dodatno se opterećuje toksinima, a oni su veliki kradljivci energetskih zaliha zbog čega se cjelokupan odbrambeni sistem iscrpljuje.

Ne zanemarimo i psihološku sferu – dani su kraći, sunca je manje, i kao da nas sve više ispunjava tendencija povlačenja iz života. Ovo je pravo vrijeme da oslušnemo organizam i da obratimo pažnju na neke jednostavne, sasvim dostupne stvari koje će ga ojačati i fizički i emocionalno. Tada će nas naše tijelo sa zahvalnošću sprovesti do vremena kad se proljeće ponovo rascvjeta.

U našem sredogruđu smještena je žlijezda timus koja je od vitalnog značaja za imunološki sistem i cjelokupno zdravlje. Kod novorođenčadi i djece timus je dobro razvijen, a poslije puberteta dolazi do njegove involucije i pretvaranja u masno tijelo. Timus proizvodi T-ćelije koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova efikasnost počinje da opada. Neke teorije govore da bi to i mogao biti razlog zašto su stariji ljudi osetljiviji na rak.

Jedna sasvim jednostavna tehnika, tj. tapkanje u tački timusa 20-30 sekundi uz dublje ravnomjerno disanje, dovodi do balansiranja protoka energije u meridijanskom sistemu, uravnotežuje funkciju lijeve i desne hemisfere mozga, poboljšava stanje prisutnosti u aktivnosti u kojoj se trenutno nalazimo. Poznato je da je, kada je timus slab, osoba bezvoljna, čak izostaje i potreba da se oseća dobro.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *