GORAN ERKIĆ JE MLADIĆ KOJI JE VRIJEĐAO I PROVOCIRAO BOŠNJAKE

Sinoćnji pucnji i nacionalističke pjesme kojim su pojedini vlasenički Srbi proslavljali Badnje večer ponovo su unijeli nesigurnost i strah među mještanima Bošnjacima.

Kolona vozila kretala se iz pravca Piskavice, kroz naselje Drum, gdje su se, neposredno pored šehidskog mezarja čuli glasni pozivi “ustajte balije” i druge uvrede upućene mještanima Bošnjacima.

Po tvrdnjama jednog broja mještana Vlasenice, glavni provokator, navodno je bio izvjesni Goran Erkić, svojevremeno istjeran iz Oružanih snaga BiH zbog javnog pjevanja nacionalističkih pjesama i veličanja ratnih zločinaca.

“Pa, ova grupa bila je na Piskavici gdje su sjekli badnjake. Niko, naravno, nema ništa protiv da se ljudi vesele i pjevaju za svoj vjerski praznik, ali itekako imamo protiv da onako prizemno vrijeđaju i uznemiravaju Bošnjake koji žive u Vlasenici.

Nisu provokacije bile samo oni povici “ustajte balije” koje je neko snimio i pustio na društvenim mrežama, već su se povici sličnog tipa čuli tokom čitavog prolaska kroz naselje Drum.

Ko je sve bio u onoj koloni ne znam, ali se čulo da je “glavni” među njima bio svima poznati Goran Erkić”, kaže jedan od vlaseničkih Bošnjaka kojega smo jutros kontaktirali, a koji je iz straha od mogućih novih provokacija govorio pod uslovom anonimnosti.

Sagovornik portala Politički navodi da se sijanje straha stalnim nacionalističkim uvredama i provokacijama, pokazalo kao pouzdan “mirnodopski recept” za iseljavanje Bošnjaka iz Rs-a.

Naime, podatak da je do prije dvije godine na području Vlasenice živjelo oko 2.000 Bošnjaka, a da ih trenutno u ovoj općini živi oko 800 to najbolje potvrđuje.

“Kad je u pitanju mirnodopsko sijanje mržnje spram Bošnjaka, nema razlike između onih koji su nosili pušku tokom agresije, odvodili u logore, silovali, ubijali Bošnjake i onih koji nisu u to vrijeme bili ni rođeni.

Pa ovaj Erkić je rođen 1995. godine, a samo pogledajte video klipove koji pokazuju s koliko strasti ovaj čovjek pjeva nacionalističke pjesme.

Za ovo što se događa nisu krivi ovi “pjevači” i razni drugi provokatori, kriv je sistem koji je takve odgojio, krivo je pravosuđe koje ih ne procesuira”, kaže sagovornik, ističući da su se jutros, u znak proslave Božića, u Vlasenici mogli čuti pucnji i iz automatskog oružja.