Goran Milić istražuje: Kakav je bio položaj Bošnjaka u Titovoj Jugoslaviji (Video)

U osmom nastavku serijala „Tada&Sada“ Al Jazeere Balkans, Goran Milić  postavlja pitanje svojim sagovornicima kakav je bio položaj Bošnjaka u Titovoj Jugoslaviji, koji se nisu mogli nacionalno izjašnjavati, te kakav je danas.

„Bošnjački narod je izborio slobodu i postao politički i svaki drugi faktor, bez kojeg nema dogovora na Balkanu. Bošnjački narod je platio cijenu za to. A ta sloboda nema cijenu“, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zlatko Lagumdžija smatra da su šezdesete prijelomno vrijeme.

„Do šezdesetih, ono poslije rata, bilo je to rigidno vrijeme prema svim vjernicima, a posebno muslimanima. Prema muslimanima, koji su se osjećali kao narod, dakle, da nisu samo muslimani po vjeri. Do šezdesetih 1:0 za današnje doba, a ako me pitate 70-tih i 80-tih, mislim da je to vrijeme afirmacije Bošnjaka, muslimana. To je vrijeme kada se stvara bošnjačka inteleigencija, politička, kulturna, vjerska“, rekao je Lagumdžija, bivši čelnik SDP-a i univerzitetski profesor.

U smislu političke emancpacije, upravljanja svojom sudbinom,  jasnom izjašnjavanja u nacionalnom i interesnom smislu, današnje vrijeme je neupotredivo bolje nego ikada prije, tvrdi Fahrudin Radončić, utemeljitelj „Avaza“ i lider SBB BiH.

„Samo se postavlja pitanja cijene. Imamo 200.000 hiljada mrtvih i genocid da bi izborili poziciju ravnopravnog političkog naroda“, kazao je Radončić.

U serijalu govori i književnik Abdulah Sidran. On priča o stradanju njegove porodice u vrijeme Informbiroa.

Pogledajte…

ins.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara